Bezpečnost potravin

Mandle jako vhodná přesnídávka

Vydáno: 16. 9. 2004
Autor:

U pacientů, kteří přidávali mandle (52 g) ve formě snacků k pravidelné denní stravě, se zřetelně zvýšil celkový příjem několika důležitých nutrientů (mononenasycených tuků, polynenasycených tuků, potravní vlákniny, rostlinného proteinu, alfa-tokoferolu, hořčíku a mědi), současně se snížil příjem trans-mastných tuků, sodíku, cholesterolu a cukru.

Výsledky výzkumu prováděného na Loma Linda University v Kalifornii naznačují, že  konzumace snacků nemusí být škodlivá, zejména ne v případě, že spotřebitel dává přednost mandlím. Byl konstatováno, že u těch, kteří přidávali mandle ve formě snacků k pravidelné denní stravě se celkový příjem několika důležitých nutrientů zřetelně zvýšil. V rámci studie bylo sledováno 81 mužů a žen ve věku od 25 do 70 let po dobu jednoho roku a hodnocen dlouhodobý dopad stravy suplementované mandlemi. Během prvních šesti měsíců účastníci dodržovali svůj standardní denní režim stravování, dalších šest měsíců přidávali ke své standardní stravě v průměru 52 gramů mandlí denně. Po zařazení mandlí do denní stravy pacienti vykazovali významné zvýšení příjmu řady živin včetně mononenasycených tuků (42 %), polynenasycených tuků (24 %), potravní vlákniny (12 %), rostlinného proteinu (19 %), alfa-tokoferolu (vit. E, 66 %), hořčíku (23 %) a mědi (15 %). Mimoto bylo zjištěno snížení příjmu trans-mastných tuků (14 %), sodíku (21 %), cholesterolu (17 %) a cukru (13 %). Denní přísun mandlí může u některých jedinců vyvolat modifikace živin příznivé pro prevenci chronických onemocnění. Americkou vládou podporovaný Poradní výbor pro zásady správného stravování nedávno zveřejnil svoji zprávu týkající se zásad stravování pro Američany na rok 2005, v které je konstatováno, že vitamin E, hořčík a vláknina jsou živiny, které se v moderním stravování všeobecně nedostávají. Výbor rovněž apeluje na spotřebitele, aby snižovali příjem, nasycených tuků, trans-tuků a cholesterolu. Změny v přívodu živin zaznamenané ve studii jsou podle názoru výzkumníků konzistentní se stravovacími doporučeními odborníků zaměřenými na snižování rizika srdečních onemocnění a dalších chronických chorob, včetně nejnovějších doporučení Poradního výboru pro zásady stravování. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopisu British Journal of Nutrition 6.9.2004.

http://www.nutraingredients.com