Bezpečnost potravin

Má sůl v potravinách příznivé účinky na těhotné ženy ?

Vydáno: 3. 12. 2004
Autor:

Suplementace soli může být, podle nedávného zjištění švýcarských výzkumníků, účelná pro regulaci krevního tlaku u těhotných žen.

Kampaň za snižování množství soli v konzumovaných pokrmech je v plném proudu, přesto švýcarští vědci připravují nový výzkum, který by se zabýval možným příznivým účinkem zvýšení spotřeby soli u těhotných žen s vysokým krevním tlakem. Na nedávné konferenci o hypertenzi v těhotenství, která se konala ve Vídni, bylo totiž referováno o případu těhotné ženy, jejíž vysoký tlak byl snížen zvýšením množství soli v její stravě. Lékaři ženě, která trpěla preeklampsií, doporučili konzumovat 20 g soli denně. Výsledkem zvýšení množství konzumované soli byl u této ženy pokles systolického i diastolického tlaku, a to o 16 mm Hg, resp. 12 mm Hg. Byla vyslovena domněnka, že suplementace soli může být účelná pro řízení intravaskulárního objemu a krevního tlaku v těhotných žen. Preeklampsie je choroba, která se vyskytuje pouze u těhotných žen. Asi 6-10 % všech těhotných žen v západní Evropě trpí touto chorobou, jejímiž hlavními symptomy jsou otoky, zvýšený krevní tlak (hypertenze) a stopy proteinu v moči (proteinuria). Výzkumníci se domnívají, že vzhledem k preventivním a terapeutickým konsekvencím suplementace soli u těhotných žen jsou další výzkumy téměř „povinné“. U mužů a netěhotných žen je konzumace přílišného množství soli významným rizikovým faktorem pro hypertenzi, způsobujícím, nebo přispívajícím každoročně pouze v Anglii ke 170 00 úmrtím. Náklady na léky snižující krevní tlak se v Británii pohybují kolem 840 mil. L , tj. téměř 15 % z celkové sumy vynaložené na léky pro základní péči. Nedávno zveřejněná fakta britského Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA), který v září t.r. zahájil rozsáhlou kampaň  za snižování spotřeby soli, prokázala, že minimálně 26 milionů lidí zkonzumuje denně více než 6 g soli, což je určený denní limit. Nejvíce soli spotřebují muži, u nichž denní průměr představuje 11 g soli, zatímco u žen to je v průměru 8 g denně. Podle FSA je 75 % soli přijímáno ve formě zpracovaných potravin, 10-15 % si přidávají spotřebitelé sami, a 10-15 % je přirozeně přítomno v potravinách.
http://www.nutraingredients.com