Bezpečnost potravin

Lotyšsko reguluje cukr a sůl ve školách

Vydáno: 3. 12. 2006
Autor:

Nový lotyšský předpis zakazuje ve školách nápoje a cukrovinky s některými aditivy a limituje sůl a cukr ve snackách.

Nový předpis, který začal platit od 1. 11. 2006 zakazuje ve školách prodávat výrobky obsahující více než 1,25 g soli ve 100 g (nebo více než 0,5 g sodíku/100 g). Netýká se to potravin použitých jako surovina pro školní stravování. Omezením se má dosáhnout odstranění čipsů, slaných oříšků a snacků ze škol. Dále jsou zakázány nápoje, cukrovinky a žvýkačky obsahující následující barviva:
tartrazin (E 102), chinolinová žluť (E 104), žluť SY (E 110), košenila (E 120), azorubín (E 122), košenilová červeň (E 124), červeň allura AC (E 129), indigotin / patentní modř V (E 132), brilantní modř FCF (E 133), zeleň S (E 142), brilantní čerň BN (E 151), hněď HT (E 155).
Nesmí být přidávána ani sladidla – acesulfam K (E 950), kyselina cyklamová (E 952), sacharin (E 954), dále konzervační prostředky, kofein, aminokyseliny.
Předpis překvapivě nereguluje potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukru, a přitom zákazem sladidel se příjem cukru zvýší.