Bezpečnost potravin

Listerie ve zmrzlině a další závady

Vydáno: 23. 9. 2004
Autor:

Hlášení RASFF zahrnuje listerie ve zmrzlině, sýru, kuřecím mase, streptomycin v medu, barvivo Sudan IV v oleji a řadu dalších kontaminantů a závad.

Byla zjištěna Listeria monocytogenes v ekologicky vyprodukované zmrzlině z Nizozemí (ohlášeno Francií), v gorgonzole z Itálie a ve zmrazeném kuřecím kebabu z Německa. Streptomycin byl zjištěn v medu ze Španělska (ohlášeno Velkou Británií) a barvivo Sudan IV v palmovém oleji z Ghany (ohlášeno Irskem). Itálie ohlásila nadměrný obsah kadmia ve skořápkách celých zmrazených mušlí z Velké Británie.
Další hlášení se týkala bakteriálního inhibitoru ve zmrazených garnátech ze Spojených arabských emirátů, vysokého obsahu siřičitanů v sušených meruňkách z Turecka a v chlazených garnátech z Francie, ozařování směsi koření ze Singapuru nebo sušených ančoviček a ryb z Thaiska, kampylobakteru v čerstvém drůbežím mase ze SlovInska, aflatoxinech v ořechách z Číny, Íránu, Brazílie a Argentiny, olova v přírodních sladidlech z Francie a nedodržování mrazírenských teplot u zmrazené drůbeže z Brazílie.
EU Food Law, 2004, č. 179, s. 4