Bezpečnost potravin

Likvidace škodlivých mikroorganismů z potravin vysokým tlakem

Vydáno: 29. 6. 2003
Autor:

Nová vysokotlaká metoda, využívající k usmrcení nežádoucích mikroorganismů v potravinách, vyvolávajících alimentární onemocnění, je velmi jednoduchá a časově nenáročná.

Pracovníci společnosti Fresher Under Pressure, patřící k americké Flow International, vyvinuli novou metodu k usmrcení nežádoucích mikroorganismů způsobujících kažení potravin nebo vyvolávajících různá alimentární onemocnění, využívající vodu za velmi vysokého tlaku. Tato vysokotlaká technologie je považována za důležitou složku systému zabezpečení nezávadnosti potravin. Postup byl použit k likvidaci nežádoucích zárodků u několika druhů pokrmů. Ultravysokým tlakem byly z těchto potravin odstraněny mikroorganismy, přičemž chuť, vůně, barva, textura a obsah živin těchto výrobků zůstaly zachovány v původním stavu. Podrobnější údaje uvádí článek v Potravinářských aktualitách
http://www.fresherunderpressure.com/safety.htm