Legislativní předpisy EU týkající se potravinářských aditiv
Vydáno: 19. 6. 2008
Autor:
Přehled legislativy EU zaměřené na aditiva. Nová směrnice Komise 2008/60/ES o čistotě sladidel.
Legislativa Společenství týkající se potravinářských aditiv se skládá z rámcové směrnice a tří specifických směrnic, které se zaměřují na:
– barviva,
– sladidla,
– ostatní potravinářská aditiva.
Legislativa Společenství pro potravinářská aditiva je založena na principu, že lze používat pouze ta aditiva, která jsou výslovně povolena. Většina potravinářských aditiv lze používat do konkrétních potravin a to v omezeném množství. Pokud není stanoven množstevní limit, musí se aditiva používat ve shodě se správnou výrobní praxí, tj. pouze v množství nezbytném k dosažení požadovaného technologického účinku.
Potravinářská aditiva se schvalují pro použití pouze tehdy, pokud:
– jsou nezbytná z technologických důvodů,
– jejich použití nevede ke klamání spotřebitelů,
– nepředstavují zdravotní riziko pro spotřebitele.
Dříve, než je potravinářské aditivum schváleno, vyhodnocuje jeho nezávadnost Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
Přehled legislativy EU týkající se potravinářských aditiv (v češtině)
– Směrnice Rady 89/107/EHS z 21.12.1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských aditiv povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě; novelizována směrnicí 94/34/ES;
– Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES z 30.6.1994 o barvivech pro použití v potravinách;
– Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES z 30.6.1994 o náhradních sladidlech pro použití v potravinách; novelizována směrnicemi:
96/85/ES
98/72/ES
2001/5/ES
2003/114/ES
2006/52/ES
– Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES z 20.2.1995 o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla; novelizována směrnicemi:
96/85/ES
98/72/ES
2001/5/ES
2003/114/ES
2006/52/ES
– Rozhodnutí Komise 2002/247/ES z 27.3.2002 o pozastavení uvádění na trh a dovoz želé cukrovinek obsahujících potravinářskou přídatnou látku E 425 konjac;
– Rozhodnutí Komise 2004/374/ES z 13.4.2004, které pozastavuje uvádění na trh a dovoz želé cukrovinek ve tvaru minipohárků obsahujících potravinářské přídatné látky E 400–E 407, E 407a, E 410, E 412–E 415, E 417–E 418;
– Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 z 26.7.2007 o mimořádných opatřeních, kterými se pozastavuje používání barviva E 128 červeň 2G jako potravinářského barviva.
Všechna schválená potravinářská aditiva musí dále splňovat kritéria pro čistotu, která jsou stanovena podrobně ve třech směrnicích Komise:
–Směrnice Komise 2008/60/ES ze dne 17.6.2008 (kodifikovaná verze směrnice 95/31/ES), kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se sladidel pro použití v potravinách;
– Směrnice Komise 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách; novelizovaná směrnicemi:
99/75/ES
2001/50/ES
2004/47/ES
2006/33/ES
– Směrnice Komise 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty pro čistotu týkající se potravinářských aditiv jiných než barviva a náhradní sladidla; novelizovaná směrnicemi:
96/86/ES
2000/63/ES
2001/30/ES
2002/82/ES
2003/95/ES
2004/45/ES
2006/129/ES
Zdroj: Evropská komise