Bezpečnost potravin

Ledový salát zdrojem patogenu Yersinia pseudotuberculosis

Vydáno: 6. 3. 2004
Autor:

Finští výzkumníci poprvé identifikovali čerstvou plodinu jako zdroj vzniku humánní infekce Yersinia pseudotuberculosis. Epidemiologický a environmentální výzkum byl zahájen v roce 1998 po zaznamenání zvýšeného výskytu infekcí.

V rámci spolupráce mezi výzkumnými ústavy a kontrolními potravinářskými orgány finští pracovníci poprvé identifikovali čerstvou plodinu jako zdroj vzniku humánní infekce Yersinia pseudotuberculosis. Zvýšený výskyt infekcí Yersinia pseudotuberculosis  byl ve Finsku zaznamenán v roce 1998, a bezprostředně poté zahájili pracovníci Finského národního institutu pro veřejné zdraví, Národní agentury pro potraviny a Fakulty veterinárních věd při univerzitě v Helsinkách příslušný epidemiologický a environmentání výzkum, který označil za zdroj infekce ledový salát. Bylo zjištěno, že se jedná o plodinu z poslední podzimní sklizně a to ze čtyř produkčních míst. Yersinia pseudotuberculosis  byla izolována z půdy, závlahové vody a vzorků salátu jedné z farem. Výsledky studie byly publikovány v prestižním časopisu Journal of Infectious Diseases 16. února 2004.
http://www.elintarvikevirasto.fi/