Bezpečnost potravin

Kyselina beta-nitropropionová a její tolerovatelný denní příjem

Vydáno: 2. 10. 2001
Autor:

plísně, Aspergillus, Penicillium, orientální pokrmy, toxicita, neurodegenerace

Některé plísně, Aspergillus, Penicillium a v menší míře Arthrinium produkují beta-nitropropionovou kyselinu (NPA). Uvedená kyselina byla stanovena minimálně ve čtyřech čeledích vyšších rostlin. Člověk je vystavován účinkům NPA již dlouho a v širokém měřítku, neboť se plíseň Aspergillus používá jako ekonomická plíseň při výrobě potravin. I když se potraviny s obsahem NPA konzumují ve velkém, je otrava osob způsobená NPA zřídkavá a omezuje se na případy špatných praktik při výrobě potravin. NPA se absorbuje gastrointestinálním traktem, vstupuje do oběhového systému a metabolizuje se na dusitany. Primární mechanismus toxicity NPA spočívá v inhibici určitého enzymu mitochondriální membrány, což se projevuje jako patologická změna v mozku. Fyziologické poškození způsobené NPA se podobá genetické poruše (tzv. HD, Huntington’disease). V současné době se účinky NPA velmi intenzivně vyšetřují, aby se porozumělo mechanismům neurodegenerace. Při konzumaci podprahových hodnot NPA nedochází k žádným irreverzibilním účinkům ani k akumulaci NPA v těle. Tolerovatelný denní příjem (ADI) byl stanoven pro člověka o hmotnosti 70 kg na 1,750 mg/den, tj. 25 ug/kg tělesné hmotnosti za den.
Food Chemistry, 75, 2001, č. 1, s. 1–27