Bezpečnost potravin

Kuřecí řízky obsahovaly salmonelu

Vydáno: 15. 7. 2015
Autor: berankova1

Tisková zpráva SVS ze dne 14. 7. 2015.

Státní veterinární správa v souvislosti s kontrolou v místě určení upozorňuje veřejnost na nález bakterií salmonely. Zásilka 210 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, které prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále, obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Jejich přítomnost v mase potvrdily včerejší výsledky laboratorních testů Státního veterinárního ústavu Olomouc. Přestože, vzhledem k dřívějšímu datu spotřeby, již není maso na trhu, může se část šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Informace byla rovněž zveřejněna v Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Identifikace výrobku

Název: Kuřecí prsní řízky chlazené bez kůže

Označení na obale: KURECI RIZEK CERSTVY CHLAZENY VZDUCHEM TRIOH JAKOSTI ´A´

Datum dodání do ČR: 1. 7. 2015

Datum spotřeby: 5. 7. 2015

Výrobce: Firma Handlowo-Usługova „EMI“ Mirosłav Loska, Zakład Rozbioru Drobu, ul. Bielska 40, 43-520 Chybie

Původ zboží: Polsko

Identifikační číslo výrobce: PL 24034302 WE

Množství: 210 kg

Zásilka byla distribuována prodejnou masa a uzenin JANTAR spol. s.r.o., Opletalova 29/8, 792 01 Bruntál. Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje. Zboží bylo konečným spotřebitelům prodáváno jako nebalené, tzv. „na váhu“, formou pultového prodeje. Nelze jej proto doma identifikovat na základě obalu. Obezřetní by proto měli být zejména lidé, kteří ve výše uvedené prodejně kuřecí řízky zakoupili mezi 1. a 5. červencem tohoto roku.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj:  SVS