Bezpečnost potravin

Konzumovat nezralou papáju v těhotenství může být nebezpečné

Vydáno: 31. 7. 2003
Autor:

Vysoký obsah latexu v nezralé a polozralé papáje vyvolává kontrakce dělohy.

V časopise British Journal of Nutrition byly uveřejněny výsledky studie, která se zabývala vyhodnocováním bezpečnosti papáji (Carica papaya) při její konzumaci v těhotenství, neboť existují informace, že v některých oblastech Asie se v tomto období papája ze stravy obecně vylučuje.
Na základě pokusů, které byly prováděny na krysách na National University of Singapore, došli vědci k závěru, že běžná konzumace zralé papáji během těhotenství nepředstavuje žádné významné nebezpečí. Avšak nezralá nebo polozralá papája obsahuje vysoké koncentrace latexu, který vyvolává zřetelné kontrakce dělohy, což může být v těhotenství nebezpečné.
British Journal of Nutrition, 2002, supplement 2 (srpen), s. 199–203