Bezpečnost potravin

Konzumace sóji u matky nemusí prospívat nenarozeným dětem

Vydáno: 19. 2. 2003
Autor:

Konzumace sóji během těhotenství může být nebezpečná pro sexuální vývoj ještě nenarozených potomků.

Na základě studie provedené v USA na krysách se zjistilo, že u mužského pohlaví nedošlo k plnému sexuálnímu vývoji v dospělosti v těch případech, kdy matka dostávala stravu s obsahem sóji.
Studie na zvířatech nedokazuje, že sója má stejný vliv na lidi. V Asii, kde sója tvoří podstatnou část stravy, nebyl takový účinek pozorován, uvádí studie otištěná v časopise New Scientist. Výzkumníci však podotýkají, že je třeba toto zjištění brát do úvahy a na tuto problematiku zaměřit další výzkum. Urologové pracující na projektu však aktuálně radí těhotným ženám vyloučit sóju během těhotenství z jídelníčku.
Změna pohlaví u ryb ve znečištěných vodách a dokonce snižující se počet spermií u lidí se dává za vinu chemikáliím typu estrogenu obsaženým v kosmetických přípravcích, plastech a antikoncepčních pilulkách. Existuje však také zájem o přirozené látky napodobující činnost estrogenu, tzv. fytoestrogeny, mezi které patří genistein v sóji.
Zpráva vysvětluje, že velké množství genisteinu je obsaženo v některých typech mléka pro kojence a v náhražkách určených jako alternativa hormonální terapie (hormone replacement therapy). Podle některých studií se má za to, že přítomný genistein ovlivňuje imunitní systém a riziko karcinomu. Někteří experti však doporučují, aby kojenecká strava na bázi sóji byla k dostání pouze na předpis.
V nové studii výzkumný tým podával krysám čekajícím mladé ve stravě takové množství genisteinu, které odpovídalo množství v typické západní nebo asijské stravě. Zjistilo se, že u mužského pohlaví vedlo toto množství již v děloze matky ke zvětšení prostaty a ke zmenšení varlat u plodu. Počty spermií byly u těchto pokusných zvířat normální, avšak při páření nebyly schopné ejakulace, uvádí se dále ve studii. Největší vliv genisteinu na mužské pohlaví je přitom v děloze matky a následně při přijímání mateřského mléka.
K uvedené studii se vyjádřili výzkumníci z Univerzity v Birminghamu (Velká Británie) s tím, že pro taková tvrzení je třeba provést více pokusů.

New Scientist, 15. 2. 2003 (www.newscientist.com/)