Bezpečnost potravin

Konzumace ryb a neplodnost

Vydáno: 1. 10. 2002
Autor:

vliv vyššího obsahu mědi na neplodnost, riziko z velkých, dlouhožijících ryb, Program Spojených národů na zlepšení životního prostředí

Neplodnost postihuje asi jednu osobu z šesti. Vědci z univerzity v Hongkongu se domnívají, že vysoký obsah mědi v potravinách mořského původu je pravděpodobně jedním z faktorů, které vedou k neplodnosti mužů i žen. Ve skupině 157 neplodných osob byl zjištěn vyšší obsah mědi v krvi u 35 % mužů a 23 % žen.
Téměř všechny ryby obsahují měď, která se do mořských vod dostává z průmyslové činnosti. Větší, dlouhožijící ryby, např. žraloci, akumulují vyšší množství mědi, a mají tak větší vliv na osoby, které je pravidelně konzumují.  Program Spojených národů pro zlepšení životního prostředí (United Nations Environment Program, UNEP) požaduje snížení průmyslového používání mědi. Snížit konzumaci ryb se nezdá být vhodné, neboť ryby jsou zdrojem prospěšných n-3 mastných kyselin a selenu.
www.foodnavigator.com/news/ (25. 9. 2002)