Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kontroly odhalily enterobakterie ve zmrzlinách. Mohou vyvolat střevní potíže, varuje v rozhovoru pro TV Seznam MUDr. Zdeňka Shumová z pražské hygieny do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontroly odhalily enterobakterie ve zmrzlinách. Mohou vyvolat střevní potíže, varuje v rozhovoru pro TV Seznam MUDr. Zdeňka Shumová z pražské hygieny

Vydáno: 14.8.2019
Tisk článku
Autor: HSHMP
Informace HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP") zastoupená MUDr. Zdeňkou Shumovou, ředitelkou odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, seznámila veřejnost s výsledky červencových kontrol stravovacích zařízení a potravin dne 5. srpna 2019 v ranním vysílání Letní ráno TV Seznam.

 

 

V červenci 2019 HSHMP uskutečnila 200 kontrol stravovacích zařízení, při nichž bylo odebráno více než 100 vzorků. Výsledek hygienických kontrol z toho července se podle Shumové nijak nelišil od ostatních měsíců. Situace ohledně hygieny v českých provozovnách se podle ní pomalu zlepšuje.

„Všechny výsledky vzorků, které máme k dispozici, vyhověly hygienickým limitům. Ve 32 provozovnách, které byly zkontrolovány, byly zjištěny závady. Většinou se jednalo o zásady porušení hygieny, prostory nebyly v čistotě. Například byly špinavé lednice, trouby a grily,“ říká MUDr. Zdeňka Shumová.

"V červenci byly také kontroly zaměřeny na provoz sezónních zařízení, jako jsou stánky na koupalištích, festivalech nebo koncertech. Často byly zjištěny závady ve skladování. Například provozovatel skladoval potraviny přímo na prodejní ploše bez jakéhokoli chlazení. Zde hrozí riziko kontaminace potravin hmyzem či jejich znehodnocení horkem," uvedla paní doktorka Shumová.

HSHMP, prostřednictvím přímého linku na internetové stránky Televize Seznam, veřejnosti nabízí možnost se s vystoupením paní doktorky Shumové seznámit:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kontroly-odhalily-enterobakterie-ve-zmrzlinach-mohou-vyvolat-strevni-potize-76848

 

FOTO č. 1: Vysílání ze studia Letního rána TV Seznam

 
Zdroj: TV Seznam.cz

K prováděným kontrolám a následným opatřením paní doktorka Shumová uvedla, že v červenci byly uloženy na území hlavního města Prahy  pokuty v celkové výši Kč 190 tisíc. Většinou se jednalo o závady provozní hygieny.

HSHMP se mediálnímu působení v oblasti témat hygieny výživy věnuje poměrně často, většinu těchto vystoupení posléze zprostředkovává veřejnosti rovněž prostřednictvím svých internetových stránek, jak ukazují příspěvky z nedávné doby:

Onemocnění z jídla a potravin komentovala na obrazovkách České televize pražská hygienička MUDr. Zdeňka Jágrová 11.5.2019 http://www.hygpraha.cz/dokumenty/onemocneni-z-jidla-a-potravin-komentovala-na-obrazovkach-ceske-televize-mudr--zdenka-jagrova-z-prazske-hygieny-4205_4205_18_1.html

"POZOR NA SALMONELÓZU: nejen vejce, ale i melouny!"- rozhovor MUDr. Pavly Svrčinové, Ph.D. z pražské hygienické stanice pro časopis Gastro&Hotel

25.7.2019 http://www.hygpraha.cz/dokumenty/pozor-na-salmonelozu--nejen-vejce--ale-i-melouny---gastro-hotel-4288_4288_456_1.html


Na otázku ohledně obávané salmonelly MUDr. Shumová řekla, že nejčastějším zdrojem této pro člověka nebezpečné bakterie dnes už není zmrzlina, ale spíše maso. "Dnes se zákazník při nákupu zmrzlin nemusí obávat salmonely, tyto případy se v poslední letech prakticky nevyskytují, ale velmi často bývá zdrojem maso, které může být salmonelou kontaminováno. Maso podléhá tepelné úpravě. Tedy pokud maso tepelně upravíme, není důvod k onemocnění. Stejně tak musíme s masem dobře nakládat a nekrájet ho třeba na stejném prkénku jako zeleninu,“ poznamenala.

FOTO č. 2: MUDr. Zdeňka Shumová ve vysílání ze studia Letního rána TV Seznam


Zdroj: TV Seznam.cz - přímý link na rozhovor https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kontroly-odhalily-enterobakterie-ve-zmrzlinach-mohou-vyvolat-strevni-potize-76848

HSHMP při červnových kontrolách zmrzlin nenašla salmonelu ani listérie, ale v některých zmrzlinách byly nalezeny enterobakterie.

„Nadměrné množství těchto bakterií znamená, že nebyla dodržena hygiena výroby, což představuje riziko. Zmrzliny by totiž v takových případech mohly obsahovat bakterie, které mohou vyvolat onemocnění," upozornila v rozhovoru ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP MUDr. Zdeňka Shumová.

FOTO č. 3: Ilustrační obrázek


Zdroj: pixabay.com

Během rozhovoru ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání MUDr. Zdeňka Shumová poskytla veřejnosti informace a cenné rady, jak postupovat a na co se zaměřit při využívání služeb stravovacího zařízení.

Rozhovor v časovém intervalu 0:02/10:42 s paní doktorkou Shumovou je možné sledovat zde.


V Praze 14. 8. 2019

Pro webové stránky HSHMP zpracovala

Bc. Jamila Fuksová

Kancelář ředitele HSHMP

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018