Bezpečnost potravin

Kontrola obsahu SO2 v nealkoholických nápojích

Vydáno: 27. 5. 2004
Autor:

FSA publikoval výsledky šetření obsahu oxidu siřičitého v nealkoholických nápojích z britské obchodní sítě z nichž je zřejmé, že výrobci nepřekračují limitní hodnoty, povolené pro tento konzervační prostředek.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) publikoval výsledky šetření obsahu oxidu siřičitého v nealkoholických nápojích z nichž je zřejmé, že výrobci nepřekračují limity povolené pro tento konzervační prostředek. SO2 může ve vyšších dávkách způsobovat žaludeční problémy a rovněž může u citlivých osob vyvolávat astmatické záchvaty. V rámci kontroly bylo na obsah oxidu siřičitého posuzováno 75 vzorků ovocných protlaků, citronové a limettové šťávy a pomerančové limonády zakoupených v různých britských maloobchodních prodejnách. V žádném ze vzorků nebyl zjištěno obsah SO2 převyšující limit 350 mg/l povolený pro pomerančové limonády a citronové, resp. limettové šťávy a 250 mg/l povolených pro protlaky. Všechny testy byly prováděny s čerstvě otevřenými lahvemi nápojů, další výzkum FSA bude zaměřen na sledování poklesu hladiny SO2 v průběhu skladování. Získané údaje pak budou použity k předběžnému výpočtu příjmu SO2 ve stravě a rozhodnutí, zda je potřeba existující limity upravit. FSA provádí mimoto kontrolu oxidu siřičitého v některých masných výrobcích jako párky a burgery, jejíž výsledky budou zveřejněny v druhé polovině roku. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com