Bezpečnost potravin

Kontaminované obilí příčinou úmrtí v Keni

Vydáno: 2. 6. 2004
Autor:

Obilí kontaminované aflatoxinem bylo v africké Keni podle tiskových zpráv příčinou 97 případů onemocnění, z nichž 51 bylo smrtelných.

Obilí kontaminované mykotoxinem aflatoxinem bylo podle tiskových zpráv příčinou 97 případů onemocnění v africké Keni. Od doby vypuknutí nákazy již 51 osob zemřelo. Keňské úřady sdělily, že příčinou onemocnění bylo obilí, které bylo sklizeno s přílišnou vlhkostí, nebo bylo špatně skladováno či přepravováno. Lidé, kteří konzumovali kontaminované obilí měli nažloutlá bělma očí, zvraceli a měli křeče v žaludku, což všechno jsou příznaky otravy aflatoxinem. Dalšími symptomy jsou celkové vysílení, hubnutí, bezvědomí a v konečné fázi i úmrtí. Aflatoxiny jsou skupinou mykotoxinů, které jsou produkovány minimálně třemi druhy plísní rodu Aspergillus,  to A. flavus, A. parasiticus a A. nominus a mohou se  vyskytovat v širokém spektru dovážených potravinářských komodit včetně obilí, ořechů, koření, fíků a sušeného ovoce. Jsou to velmi účinné toxiny, napadající zejména játra. Více informací o aflatoxinech lze získat na webové stránce EMAN (Evropský systém pro šíření informaci o mykotoxinech)  

http://www.foodsafetytoday.com