Bezpečnost potravin

Koňské maso v potravinovém řetězci EU

Vydáno: 12. 2. 2013
Autor: Mgr. Jana Beránková

Informace EFSA ze dne 11. 2. 2013.

EFSA sleduje kontaminaci výrobků z hovězího masa koňským masem v potravinovém řetězci EU. Původ koňského masa je v současné době vyšetřován manažery rizika napříč Evropou, jenž si vyžádali provedení rozsáhlého testování.
Úlohou EFSA, v systému bezpečnosti potravin v EU, je zajistit manažerům rizika vědecká doporučení, týkající se bezpečnosti potravin a krmiv. Kontaminace hovězích výrobků koňským masem vyzdvihuje zásadní témata a otázky falešného značení, kvality potravin a dohledatelnosti v potravinovém řetězci EU. I když není zatím žádný důkaz pro obavy týkající se bezpečnosti potravin, EFSA je připravena zajistit vědeckou pomoc Evropské komisi a/nebo členským státům.

Zdroj:  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130211.htm