Konference Školní stravování 2022
Konference se uskuteční ve dnech 24.-25. května 2022 v Pardubicích.
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.
Pod záštitou MŠMT
Partnery konference je AG Foods a Orkla Foods Česko a Slovensko.
Termín akce: 24. května a 25. května 2022
Místo konání: Pardubice, kongresové centrum Paláce Atrium (www.ccafi.cz), Masarykovo nám. 2799
Tématem letošní konference je legislativní, zdravotní a nutriční problematika ve školním stravování.
PROGRAM KONFERENCE
I. den – úterý 24. května 2022, 10.00 – 17.00 hodin
10.00 – 10.10
Zahájení konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu, FN Motol
1. BLOK – ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ORGANIZACÍCH ZŘIZOVANÝCH KRAJEM, OBCÍ NEBO JINÝM ZŘIZOVATELEM
10.10 – 10.30
Současnost a budoucnost školního stravování – informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k problematice školního stravování, Ing. Ilona Vaculová, Mgr. Jan Mušuta, MŠMT
10.30 – 10.50
Kontrolní činnost ČŠI v uplynulém období – výsledky šetření, doporučení pro školní jídelny – Ing. Renata Skutková, ČŠI
10.50 – 11.10
Školní stravování z pohledu hygienické služby – MUDr. Zdeňka Trestrová, MZ ČR, Mgr. Ivana Lukašíková, KHS Zlínského kraje
11.10 – 11.30
Prezentace vystavovatelů a přestávka
11.30 – 11.50
Výživová doporučení pro děti předškolního věku v dětské skupině – Mgr. Alexandra Košťálová, SZÚ a Český gastronomický institut
11.50 – 12.20
Školní stravování z pohledu SZU – prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D., Státní zdravotní ústav – CZVP Brno
12.20 – 12.40
Prezentace vystavovatelů, diskuse k I. bloku přednášek
12.40 – 13.40
Přestávka na oběd
2. BLOK – DIETNÍ STRAVOVÁNÍ A NEDIETNÍ VÝŽIVA V SYSTÉMU ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
13.40 – 14.00
Zdravá třináctka pro dětskou populaci – jak získávat informace – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol
14.00 – 14.30
Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování – Mgr. Martin Krobot, LF Masarykovy univerzity Brno a Česká asociace nutričních terapeutů
14.30 – 14.50
Dietní pokrmy ve společném stravování – kurzy vaření – postřehy z realizace kurzů vaření – Mgr. Marieta Baliková, Ing. Kamila Toušková, FN Motol, Společnost pro výživu
14.50 – 15.20
Máme to na talíři a není nám to jedno – představení projektu, Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav Praha a Český gastronomický institut
15.20 – 15.30
Diskuse k II. bloku přednášek, přestávka
15.30 – 16.00
Obiloviny ve výživě dětí – doc. Ing. Marcela Sluková Ph.D., VŠCHT Praha
16.00 – 16.30
Způsoby zpracování ovoce a zeleniny, jejich výhody a nevýhody – doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha , Společnost pro výživu
16.30 – 16.50
Tradiční a moderní úprava zeleniny – zástupce společnosti Orkla
16.50 – 17.00
Diskuse k II. bloku přednášek, závěr
II. den – středa 25. května 2022 od 9.00 – 15.00 hodin
3. BLOK – MIKROŽIVINY, JEJICH VÝZNAM A VÝSKYT V DĚTSKÉ POPULACI
9.00 – 9.30
Deficity mikroživin v dětské i dospělé populaci – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol
9.30 – 10.00
Vitamin C, orientační vyšetření v rámci hospitalizace dětí – prim. MUDr. Jan Boženský, Nemocnice AGEL Ostrava – Vítkovice
10.00 – 10.30
Doporučení pro suplementaci dětí a dospívajících vitaminem D – MUDr. Zdeněk Zíma, dětská endokrinologie Litoměřice
10.30 – 11.00
Jaký význam má vitamin K2 v dětské výživě – prim. MUDr. Jana Čepová,PhD., MBA, FN Motol
11.00 – 11.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka
11.30 – 12.00
Veganství u dětí, problematika jodového zásobování či příjmu jiných mikroživin – MUDr. Martin Světnička, FNKV + 3. LF UK
12.00 – 12.30
Vitaminy a další mikronutrienty v doplňcích stravy z pohledu zdravotních tvrzení – Ing. Daniela Winklerová, Státní zdravotní ústav
12.30 – 13.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka na oběd
4. BLOK – OD TEORIE K PRAXI
13.30 – 14.00
Umíme to bez lepku – představení projektu – Mgr. Michal Malát, Asociace školních jídelen, BONNO
14.00 – 14.30
Školní jídelna jako součást školského systému – teorie, příklady z praxe – Mgr. Hana Rohová, ředitelka školní jídelny Kojetín
14.30 – 14.50
Specifika stravování žen – MUDr. Václava Kunová, NUTRADIT, Společnost pro výživu
14.50 – 15.00
Závěr konference
Změna programu vyhrazena
Více informací: www.vyzivaspol.cz/konference-skolni-stravovani-2022
Zdroj: Společnost pro výživu