Bezpečnost potravin

Konference: Food Safety Risk Communication

Vydáno: 29. 4. 2005
Autor:

Konferenci na téma bezpečnosti potravin z hlediska komunikace o riziku pořádá Národní centrum pro potraviny (The National Food Centre) v Dublinu v Irsku v rámci budování Databáze evropské informační sítě pro analýzu mikrobiálních rizik na internetu - EU-RAIN. Konference se koná ve dnech 19. -20. 5. 2005 v Goteburgu ve Švédsku.

Konference se zabývá problematikou strategie komunikace o riziku, která je zaměřená na spotřebitele a výrobce potravin.

Konference si klade za cíl:

  • Najít psychologické aspekty informací o bezpečnosti potravin, které jsou určeny spotřebitelům, výrobcům a zpracovatelům potravin
  • Lépe porozumět požadavkům spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin
  • Vyvinout vědecky podloženou strategii komunikace o riziku
  • Zajistit, aby spotřebitelé, zpracovatelé a výrobci potravin, vědci i pracovníci kontrolních orgánů lépe pochopili problematiku bezpečnosti potravin
  • Definovat budoucí priority v oblasti výzkumu týkající se tématu konference
  •  

    Jednání je rozděleno do sedmi sekcí:

     

    19. 5. 2005

    Sekce 1 a 2  

    Bezpečnost potravin –vnímání rizika 

    Sekce 3 

    Důvěra spotřebitelů a reakce spotřebitelů na výskyt krizových situací v  souvislosti s bezpečností potravin

    Sekce 4 

    Diskuse

    20.5.2005

    Sekce  5 

    Vědomosti spotřebitelů a vzdělávání spotřebitelské veřejnosti

    Sekce 6

    Komunikace o riziku  v prostředí provozoven průmyslu zpracování potravin

    Sekce 7

    Perspektivy komunikace o riziku

     

     

    Konference je určena pro psychology, odborníky z oblasti vzdělávání, agentury pro podporu zdraví, vědce, zdravotníky, pracovníky kontrolních orgánů, výrobce, zpracovatele, prodejce a distributory potravin, spotřebitele a další zájemce o uvedenou problematiku. 

     

    Konference se koná v rámci projektu budování Evropské databáze mikrobiálních rizik EU-RAIN.  Informace o projektu E-RAIN a o konferencích, které se v rámci projektu již konaly, byly publikovány již publikovány na portálu www.bezpecnostpotravin.cz. V případě zájmu o příslušné informace, je nutné do okna pro vyhledávání napsat výraz EU-RAIN.  

     

       

    Koordinátorem projektu je Dr. D.J. Bolton z Národního  centra  pro potraviny – Teagasc (The National Food Centre) v Ashtownu v Irsku  administrátorkou  projektu je Dr. B. Mausell z téhož ústavu.

     

    Kontakt

    Dr. Bláithín Maunsell (Administrator)
    Teagasc – The National Food Centre,
    Ashtown,
    Dublin 15,
    Ireland.
    Email: bmaunsell@nfc.teagasc.ie
    Tel: 353 1 805 9514
    Fax: 353 1 805 9550
    http://www.eu-rauin.com
     
    (mch)