Bezpečnost potravin

Konečně vyšla směrnice ES o označování alergenů

Vydáno: 9. 1. 2004
Autor:

V prosinci byla zveřejněna směrnice 2003/89 obsahující povinnost uvádět na obalu (s platností od 25. 11. 2005) vyjmenované alergeny obsažené v potravinách.

V prosinci byla ve Věstníku ES (OJ L 308, 25. 11. 2003) zveřejněna směrnice 2003/89, kterou se mění směrnice 2000/13 o označování. Jsou v ní uvedeny složky potravin uznané za alergeny, které musí být na výrobku označeny, pokud jsou přidány jako takové, nebo pokud z nich byla vyrobena pomocná látka a je v potravině přítomna.
Za alergeny jsou označeny korýši, vejce, ryby, arašídy, sójové boby, mléko, ořechy (včetně mandlí, lískových a vlašských ořechů, kešu, pekanů, pistacií, ořechů Macadam, Brazil a Queensland), celer, hořčice, sezamové semínko a oxid siřičitý v koncentraci nad 10 mg/kg. Stejná povinnost označování platí i pro produkty vyrobené z těchto potravin. Tento seznam bude podle návrhu úřadu EFSA průběžně doplňován.
Dále se nová směrnice týká alkoholických nápojů a aditiv. Pokud jsou látky používané jako pomocné, a jsou v konečném výrobku obsaženy (dokonce i ve změněné formě), musí být na výrobku ve složení uvedeny.
Směrnice vstupuje v platnost dnem zveřejnění a členské státy musí do 25. 11. 2005 zakázat výrobky, které ustanovením nevyhovují. Avšak výrobky označené před tímto datem mohou být prodávány do vyprodání zásob.
EU Food Law, 2003, č. 148, s. 8