Bezpečnost potravin

Komise aktualizuje obchodní normy pro zemědělsko-potravinářské produkty s cílem zajistit jejich udržitelnost a lépe reagovat na potřeby spotřebitelů

Vydáno: 25. 4. 2023
Autor: Evropská komise

Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Komise dnes (21. 4. 2023) navrhla revizi stávajících obchodních norem, jež platí pro řadu zemědělsko-potravinářských produktů, jako je například ovoce a zelenina, ovocné šťávy a džemy, med, drůbež nebo vejce. Na základě navrhovaných úprav by se mělo docílit toho, že se spotřebitelé budou moci informovaněji rozhodovat v zájmu zdravějšího způsobu stravování. Zároveň se má díky návrhům přispět ke snížení plýtvání potravinami.

Komise předložila mimo jiné tyto návrhy:

  • Označování původu: Jasnější pravidla pro povinné označování původu u medu, ořechů a sušeného ovoce, zralých banánů, jakož i naporcovaného, zpracovaného a krájeného ovoce a zeleniny (jako jsou balené salátové listy). V případě směsí a namíchaných produktů musí být na etiketě uvedena(y) země původu. Tím se zvýší transparentnost pro spotřebitele. Zároveň se tak podpoří produkce těchto produktů v EU.
  • Plýtvání potravinami: Navrhované úpravy se týkají i potravinového odpadu a obalových odpadů. Například tzv. „nevzhledné“ ovoce a zelenina (tj. s vnějšími vadami nicméně stále vhodné pro místní/přímou spotřebu) prodávané v místě a přímo producenty spotřebitelům má mít výjimku a nemuselo by tak obchodní normy splňovat. Díky zhodnocení tohoto ovoce a zeleniny v syrovém stavu by měli spotřebitelé širší nabídku čerstvých produktů za dostupnější ceny, přičemž výhody by to přineslo i producentům působícím v krátkých dodavatelských řetězcích. Prodávány mohou být rovněž určité produkty, jejichž kvalita byla snížena v důsledku přírodní katastrofy nebo jiných mimořádných okolností, a to za předpokladu, že je jejich spotřeba bezpečná.
  • Balení: Výrobky určené k darování mohou být od hlavních požadavků na označování osvobozeny. Tím se sníží administrativní zátěž a potřeba označování a hospodářským subjektům se usnadní možnost zapojit se do dárcovských aktivit. 
  • Ovocné šťávy: Ovocné šťávy bude možné označovat výrazem „bez přídavku cukrů“, aby bylo zřejmé, že na rozdíl od ovocných nektarů nemohou ze své podstaty obsahovat přidané cukry, což je skutečnost, o níž většina spotřebitelů neví. Kromě toho by vzhledem k rostoucí poptávce spotřebitelů po produktech s nižším obsahem cukru bylo povoleno uvádět na etiketě u nově formulované ovocné šťávy „ovocná šťáva se sníženým obsahem cukru“. V zájmu dalšího zjednodušení a přizpůsobení se preferencím spotřebitelů by se nyní vedle „kokosové šťávy“ mohl používat výraz „kokosová voda“.
  • Džemy a marmelády: Obsah ovoce v džemech se zvýší z 350 gramů na nejméně 450 gramů (na 550 gramů u výběrového výrobku) na kilogram hotového výrobku. Vzhledem k celkovému nárůstu podílu ovoce by tak byl spotřebitelům nabízen produkt s méně volnými cukry a větším množstvím ovoce, než je tomu v současnosti. Výraz „marmeláda“, který byl až dosud povolen pouze pro citrusové džemy, by nyní mohl být používán pro všechny džemy. Zavedla by se tak možnost uzpůsobit název produktu tomu, který je v dané lokalitě nejpoužívanější.
  • Vejce: Ve venkovních prostorách používaných v systémech produkce vajec ve volném výběhu by nyní mohlo být povoleno použití solárních panelů. Tím by se stimulovalo zvýšení dodávek energie z obnovitelných zdrojů. Kromě toho by označování vajec rovněž probíhalo přímo v zemědělském podniku, čímž by se zlepšila vysledovatelnost produktu.

Další postup

Na návrhy týkající se čerstvého ovoce a zeleniny, vajec a drůbeže se vztahují akty v přenesené pravomoci a prováděcí akty. K jejich znění se bude veřejnost moci vyjádřit po dobu jednoho měsíce. Poté budou akty v přenesené pravomoci přijaty a zaslány Evropskému parlamentu a Radě na přezkum v délce dvou měsíců. Komise je zveřejní na konci tohoto postupu. Návrhy týkající se džemů, marmelád, ovocných šťáv a medu jsou obsaženy ve směrnicích a budou před zveřejněním a vstupem v platnost podrobeny řádnému legislativnímu postupu spolurozhodování v Evropském parlamentu a Radě.

Současně Komise zašle Evropskému parlamentu a Radě zprávu s cílem přijmout v blízké budoucnosti nové obchodní normy pro cider a perry a pro označování původu luštěnin. Na tyto produkty se v současné době nevztahují žádné obchodní normy z nařízení o jednotné společné organizaci trhů.

Souvislosti

Obchodní normy EU jsou navrženy tak, aby zajistily stabilně vysokou kvalitu produktů, ochranu spotřebitelů a konzistentnost norem v rámci trhu EU. Usnadňují rovněž obchod se třetími zeměmi, neboť jsou již od 50. let 20. století v souladu se stávajícími normami na mezinárodní úrovni. Za posledních deset let došlo k výrazným změnám trhů s potravinami, a to v důsledku inovací i měnících se preferencí a obav ve společnosti a vyvíjející se poptávky spotřebitelů. Dnešní návrhy mají v souladu se strategií „od zemědělce ke spotřebiteli“ a s cíli udržitelného rozvoje OSN zajistit, aby mohly obchodní normy přispívat k propagaci a přijetí udržitelných produktů a zároveň řešit nové potřeby spotřebitelů a hospodářských subjektů.

Většina zemědělsko-potravinářských produktů musí splňovat obchodní normy EU nebo normy stanovené na mezinárodní úrovni, aby bylo možné je uvést na trhy EU a prodávat spotřebitelům. Obchodní normy upravují vnější charakteristiky produktů i ty vlastnosti, které vyplývají z konkrétních výrobních postupů, jako je obsah ovoce v džemech. Vztahují se jak na výrobky z EU, tak na dovážené produkty.

Další informace


Verze pro tisk (PDF): Aktualizace obchodních norem pro zemědělsko-potravinářské produkty čeština (43.957 kB – PDF) Stáhnout 

Zdroj: Evropská komise