Bezpečnost potravin

Kombinace šťávy z klikvy a léků na srdce může být nebezpečná

Vydáno: 31. 10. 2003
Autor:

Pití klikvové šťávy současně s užíváním léku na ředění krve warfarinu může být v důsledku možných vzájemných interakcí pro pacienta nebezpečné.

Britští pacienti se srdečními chorobami, kteří užívají lék na ředění krve warfarin, byli varováni před jeho konzumací současně s klikvovou šťávou, která údajně zvyšuje účinek léku. Britský Výbor pro bezpečnou medicínu (CSM) oznámil, že obdržel od roku 1999 pět zpráv, poukazujících na významný vliv klikvové šťávy na uvedený lék. Jeden muž zemřel na gastrointestinální hemoragii (krvácení) poté, co se hodnota jeho srážlivosti krve dramaticky změnila po šesti týdnech pití klikvové šťávy. Klikvová šťáva je často doporučována ženám jako prevence tvorby cyst. Rovněž byl v poslední době zjištěn její příznivý vliv na zdraví srdce. Experimentálně bylo dále prokázáno, že klikvový extrakt zmírňuje následky mrtvice a je vhodný pro pacienty po infarktu a srdečních operacích. Je ovšem známo, že flavonoidy v klikvě inhibují aktivitu cytochromu P450, což je enzym používaný k rozkladu warfarinu. Flavonoidy podle dřívějších výzkumů reagují rovněž i s řadou dalších léků. Do té doby, než bude zcela objasněna možná interakce klikvové šťávy a warfarinu, měli by být pacienti opatrní při užívání warfarinu a omezit, nebo zcela vyloučit, současné pití klikvové šťávy.  V poslední době se objevily na obou stranách Atlantiku zprávy, varující před potenciálním nebezpečím interakcí přírodních léčiv a lékařem předepsaných léků. Výsledky výzkumu prezentované na konferenci Britské farmaceutické společnosti v Harrogate upozorňují na to, že nedostatek znalostí o bylinných lécích ze strany spotřebitelů i zdravotníků je pro pacienty značným rizikem. V americké studii publikované v časopisu The Journal of the American Medical Associatin (JAMA) se konstatuje, že bylinné přípravky St Johns wort určené pro léčbu depresí a úzkosti, mohou v důsledku účinku na enzymy CYP3A4 interferovat s více než 50 % léků konzumovaných Američany.
http://www.nutraingredients.com