Bezpečnost potravin

Klobása z geneticky upravených prasat dostala zelenou ke konzumaci

Vydáno: 19. 6. 2023
Autor: BIOTRIN

Foto: isaaa.org

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) rozhodl, že klobásy německého typu s masem z geneticky upravených prasat z Washingtonské státní univerzity (WSU) jsou bezpečné pro lidskou spotřebu. WSU se tak stává první univerzitou, která uvedla na trh maso z geneticky upravených prasat, a jeho prodej pomáhá získat finanční prostředky pro studenty.

Geneticky upravená prasata nebyla vyvinuta speciálně pro žádoucí masné vlastnosti. Prasatům z WSU byl pomocí metody CRISPR vyřazen gen NANOS2, díky čemuž se stali samci neplodnými. Do těchto sterilních, tzv. náhradních plemeníků byly implantovány kmenové buňky jiného samce prasete, díky kterým pak náhradní plemeníci zplodili potomky s požadovanými vlastnostmi. Tento proces je součástí pokročilého selektivního šlechtitelského programu, který si klade za cíl produkovat hospodářská zvířata s lepší kvalitou masa a větší odolností vůči stresu a nemocem. 

Klobása týmu WSU je prvním masem s upravenými geny, které nebylo vyvinuto soukromou společností a bylo schváleno FDA. Vzhledem k tomu, že výzkum na univerzitách je spojen s určitou důvěrou, neboť se nejedná o marketingový tah soukromých společností s vidinou finančního zisku, vědci doufají, že lidé začnou více důvěřovat geneticky upraveným potravinám. Výsledkem by pak mohlo být zlepšení efektivity produkce potravin s ohledem na řešení potravinové nedostatečnosti na celém světě.

Zdroje: 

Zdroj článku: BIOTRIN