Bezpečnost potravin

Klikvový extrakt se zvýšenou antibakteriální účinností

Vydáno: 31. 3. 2004
Autor:

Nový klikvový extrakt společnosti Decas Cranberry Products vykazuje vyšší antimikrobiální a antioxidační účinky než dosud nejlepší výrobky tohoto typu.

Americká společnost Decas Cranberry Products uvedla na trh nový výrobek – klikvový extrakt, který podle tvrzení firmy vykazuje mnohem vyšší antimikrobiální a antioxidační schopnosti než dosud nejlepší výrobek této kategorie. Testy prováděné nezávislou laboratoří prokázaly na základě komparativní analýzy, že preparát  NutriCran Bio-100 má vyšší hladinu proantokyanidinů (PAC) než komerčně dostupné extrakty z celých klikvových plodů, včetně dosud nejlepšího preparátu na trhu. PAC, resp. kondenzované taniny byly identifikovány jako aktivní složka odpovědná za inhibici adheze některých bakterií na buněčné stěny, což je pravděpodobně mechanismus léčebného působení klikvy na infekce močových cest. Tyto infekce jsou působeny bakteriemi ve stolici a potraviny, které mění vlastnosti fekální bakteriální flóry mohou snižovat riziko tohoto onemocnění. Účinně proti infekcím močových cest působí rovněž antioxidanty v ovoci. Nedávná americká studie testovala účinnost klikvové šťávy při snižování počtu bakterií E. coli, z nichž některé jsou rezistentní vůči některým skupinám léků. Aplikace klikvové šťávy by mohla redukovat používání antibiotik a následně i snižovat vznik rezistence vůči antibiotikům. Možné aplikace preparátu NutriCran Bio-100 zahrnují nutriční suplementy, funkční potraviny a nápoje a přírodní kosmetiku. Nový výrobek bude představen na mezinárodní výstavě ingrediencí pro nutraceutika, kosmetiku a funkční potraviny Vitafoods International v Ženevě ve dnech 11.–13. května 2004.
http://www.foodingredients.com