Bezpečnost potravin

Karobová vláknina společnosti Nutrinova

Vydáno: 23. 3. 2003
Autor:

Karobová vláknina, která se získává z plodů (lusků) rohovníku, je vhodná pro řadu potravinářských aplikací, včetně  výrobků pro celiaky a má i významné příznivé zdravotní účinky.

Karobové lusky, které se konzumovaly již ve starověku a zmiňovány jsou i v bibli, se často nazývají též svatojánský chléb. Podle pověsti se totiž svatý Jan na poušti udržoval po dlouhou dobu při životě pouze pojídáním plodů karobu (rohovníku). Rohovník (Ceratonia siliqua) je stálezelený subtropický keř, resp. strom dorůstající výšky 12–14 m. Pěstuje se většinou ve středozemních oblastech a především pak v jižním a východním Španělsku, ale i v subtropických oblastech USA a Austrálie. Ploché, nepukavé karobové lusky, dlouhé 10–30 cm a široké 2–3 cm se sklízejí v září a říjnu. Z tvrdých semen s výjimečně konstantní hmotností (hmotnost jednoho semena se nazývala karát a je základem jednotky hmotnosti používané ve zlatnictví, 1 karát=0,206103 g) se vyrábí lokustová guma (88 % galaktomannanu), která se používá v potravinářství jako stabilizátor emulzí a zahušťovadlo. Prázdné lusky jsou tvořeny převážně sacharidy (35–60 %), potravní vlákninou, taniny, proteiny a minerálními látkami. Suché lusky se rozemílají na prášek, který se používá jako náhražka kakaa zejména v přírodních potravinách. Karobová mouka (mouka ze svatojánskho chleba) je doporučována jako jedna z bezlepkových ingrediencí nahrazujících cereální mouky v pokrmech pro celiaky. Společnost Nutrinova Inc., Somerset, N.J. zpracovává karobovou dužninu na sypký hnědý prášek Caromax™ s obsahem celkové potravní vlákniny přes 80 %. Obsažené cukry jsou zredukovány ze 40 % na pouhých 5–8 %. Aplikace pro tuto jedinečnou potravní vlákninu zahrnují pekařské výrobky, tyčinky, snacky, cereální směsi, mléčné výrobky, výrobky s kakaem a nápoje. Používané dávky Caromaxu jsou rozdílné v závislosti na typu aplikace, v zásadě se ale pohybují v rozmezí 1–5 % na hmotnost finálního výrobku. V pekařských výrobcích se může přidávané množství zvýšit až na 25 % na hmotnost mouky. Vzhledem k tomu, že má vláknina Caromax tmavou barvu, může ve výrobcích nahrazovat karamel ve funkci barviva, aniž by výsledný výrobek měl hořkou chuť nebo jiné vedlejší příchutě. Konzumace Cromaxu působí blahodárně na zdraví spotřebitele v několika ohledech – napomáhá snižovat hladinu celkového a LDL-cholesterolu, působí jako silný antioxidant díky vysokému obsahu ligninu a polyfenolů a má příznivé účinky na trávení. Karobová vláknina obsahuje ještě další komponentu zastoupenou v relativně značném množství –  pinitol (3-0-metyl-D-chiro-inositol), který vykazuje schopnost regulovat hladinu krevní glukózy. Caromax se tudíž může využívat i jako přírodní regulátor krevní glukózy, především pro diabetiky. Vliv Caromaxu na glykemický index je v současné době předmětem intenzivního výzkumu. Přestože je Caromax tvořen převážně nerozpustnou vlákninou, vykazuje příznivé účinky na lidské zdraví, které jsou typické pro vlákninu rozpustnou. Schopnost vázat vodu v trávicím traktu, která je charakteristická pro nerozpustnou vlákninu, a jejímž výsledkem je zlepšení intestinální motility se předpokládá, Caromax ale nadto působí příznivě na snižování hladiny cholesterolu, což je svým způsobem unikátní. Vliv Caromaxu  na snižování cholesterolu byl prokázán i klinickým výzkumem. Čtyřicet devět dospělých účastníků s mírnou až střední hypercholesterolemií dostávalo v běžné stravě třikrát denně pět gramů Caromaxu po dobu osmi týdnů. Po této době u nich bylo konstatováno výrazné snížení obsahu celkového a LDL-cholesterolu. Účinek karobové vlákniny na cholesterol může být zapříčiněn přirozeně vysokým obsahem ligninu a polyfenolů. V pokusech in vivo a in vitro bylo zjištěno, že lignin má silnou schopnost vázat žlučové kyseliny a cholesterol a usnadňovat jejich vyměšování. Klinické výzkumy pokračují.
http://www.prerparedfoods.com/