Bezpečnost potravin

Kantaxantin a riziko předávkování

Vydáno: 18. 6. 2002
Autor:

kantaxantin jako složka krmiva, výkrm lososovitých ryb, vybarvování masa ryb, riziko z konzumace ryb, riziko z výživových doplňků ke zhnědnutí kůže, ohrožená skupina populace

Karotenoidní pigment kantaxantin se používá jako přísada do krmiva při umělém chovu lososovitých ryb, neboť zajišťuje požadované vybarvení masa ryb. Vedlejším účinkem nadměrných dávek tohoto karotenoidu je jeho ukládání ve formě malých krystalků v očích (v makule). To vyvolalo určitý tlak veřejnosti omezit používání kantaxantinu při výkrmu ryb.
Na základě údajů o ukládání kantaxantinu v mase ryb a průměrné spotřebě ryb se zjistilo, že u většiny populace nehrozí překročení denního akceptovatelného příjmu kantaxantinu (ADI). Určité riziko existuje u dětí vážících asi 20 kg, pokud konzumují tři porce lososa za týden.
K předávkování kantaxantinem však dochází z doplňků výživy, které jsou určeny ke zhnědnutí kůže bez účinků slunce. Překročení hodnoty ADI může být velmi výrazné.
Více informací o výpočtu příjmu a riziku z předávkování kantaxantinem bude uvedeno v Potravinářských aktualitách, 2002, č. 7.
Trends in Food Science & Technology, 12, 2001, č. 7, s. 240–243