Bezpečnost potravin

Kampaň FSA proti přesoleným pokrmům

Vydáno: 8. 7. 2003
Autor:

Průzkum obsahu soli v hotových pokrmech na britském trhu ukázal, že polovina pokrmů obsahuje v jedné porci více než 40 % z denní dávky soli, některé i 98 %.

Při analýze hotových pokrmů řady výrobců ve Velké Británii bylo zjištěno, že některé výrobky (např. „Shepherd´s pie“ – britský pokrm z masa a brambor) obsahují v jedné porci množství soli, které dosahuje až 98 % doporučené denní dávky pro dospělé. Ve drůbežím mase s rýží firmy Tesco bylo obsaženo 76 % denní dávky. Vysoký obsah soli byl zjištěn i v pokrmech určených dětem (špagety s masovými kuličkami firmy Asda More – obsahovaly přes 50 % soli doporučené jako denní dávka pro sedmileté děti ) a také v pokrmech označených jako „zdravá volba“ („healthy choices“), i když v porovnání se standardními pokrmy byl tento obsah nižší. Obdobně lasagne od firmy Asda s označením „good for you“ obsahovaly 60 % denní dávky soli.
Výsledkem studie bylo, že polovina hodnocených pokrmů obsahovala v jedné porci více než 40 % denní dávky soli. Průzkum provedený ve všech velkých supermarketech a na nejrůznějších typech pokrmů však ukázal, že je možné vyrobit pokrmy s malým množstvím soli. Lasagne nebo kuřecí pokrm od Birds Eye obsahovaly v jedné porci jen 25 resp. 21 % denní dávky soli, zatímco podobné pokrmy od Iceland a Tesco obsahovaly 66 resp 76 %. Nejnižším zjištěným obsahem denní dávky soli v jedné porci pokrmu bylo 12 % u dětských makaronů se sýrem firmy M&S a 14 % u kuřecích lupínků s čipsy firmy Tesco.
FSA (britský úřad pro bezpečnost potravin) se angažuje v působení proti nadměrnému příjmu soli především kvůli vysokému krevnímu tlaku, jehož důsledkem je ročně 170 000 úmrtí. Doporučená denní dávka je 6 g, skutečný průměrný příjem činí 9 g. Omezovat obsah soli v  potravinách jako je např. chléb je obtížné, proto by se měl snížit obsah v hotových pokrmech, které britští obyvatelé konzumují i několikrát týdně.
EU Food Law,2003, č. 138, s. 28–29