Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenných tuků. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte. Platí to ale i pro měkkýše, jako jsou krevety, škeble možná extra občas i humři? Pro snadnější srovnání jsme se také rozhodli sjednotit všechna množství na 85 gramů, což je u mnoha mořských plodů malá velikost porce. Spíše je porce často 2-3x větší.
Omega-3 mastné kyseliny a měkkýši
Pokud jíte studenovodní ryby, jako je losos, kvůli omega-3, pak korýši a měkkýši nemusí být jejich vhodnou náhradou. Krevety a škeble obsahují jen velmi málo omega-3. Kalamáři, krabi a ústřice mají asi čtvrtinový obsah omega-3 oproti lososu, tedy asi tolik jako ryba platýs. Středně velká porce o velikosti 170 g vám dodá asi gram omega-3, což není vůbec špatné.
Bílkoviny v jídelníčku
Pokud hledáte bílkoviny, pak si vystačíte s krevetami nebo škeblemi. V přepočtu na gramy jsou na tom skoro stejně jako losos (škeble jsou na tom trochu hůř). Pokud to ale s bílkovinami myslíte opravdu vážně, dejte si chobotnici. Má více bílkovin než 10 druhů ryb, které byly prověřeny v databázi živin (US).
Cholesterol
Nasycené tuky mají na hladinu cholesterolu v krvi větší vliv než cholesterol, který sníme. Přesto jsou někteří lidé, kteří snědí velké množství živočišného tuku (nasycené tuky) a to výrazně ovlivňuje jejich hladinu cholesterolu v krvi. Problémem by mohla být častá konzumace krevet, které mají 166 mg cholesterolu (a smažené kalamáry 221 mg) na 85 g malou porci. Ale pozor, škeble, krabi, mušle a ústřice mohou hladinu cholesterolu trochu snížit. Částečně proto, že obsahují sloučeniny zvané steroly, které brání vstřebávání cholesterolu.
Energetická hodnota jídla – počítání kalorií
Počet kalorií se samozřejmě zvyšuje u všeho, co je obalené ve strouhance a smažené. Většina korýšů a měkýšů je však nízkokalorická. V tabulkách si jednoduše srovnáte kalorické hodnoty (viz internet).
Zajímavosti z výživy
Mezi měkkýši se vyskytují některé nutriční zajímavosti. Ústřice jsou pravděpodobně nejlepším zdrojem zinku, který můžete v potravinách najít. Mlži obsahují velké množství železa a vitaminu B12. Korýši jsou přeborníky v dodávkách cholinu, který urychluje syntézu acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a ovládání svalů.
Pozor na toxiny
Kromě nutričních kladů a záporů mají měkkýši některé další problémy. Problémem mohou být toxiny. Červenohnědé organismy zvané dinoflageláty, vytvářejí toxin, který se hromadí v mnoha různých druzích, včetně škeblí, krabů, mušlí a hřebenatek. Pokud sníte měkkýše obsahující vysoké koncentrace toxinu, onemocníte paralytickou otravou měkkýši. Toto děsivě znějící onemocnění může být smrtelné, ale příznaky paralytické otravy měkkýši jsou obvykle mírné. Patří k nim necitlivost a brnění, které mohou být následovány bolestí hlavy, závratěmi nebo podivným pocitem vznášení. Toho se asi u nás moc nebojíme. Spíše se můžete setkat s měkkýši v zahraničí. Jiný druh dinoflagelát produkuje jiný toxin, který způsobuje stav nazývaný „neurotoxická otrava měkkýši“. A druh mikroskopické řasy zvané Pseudo-nitzschia (EN) produkuje toxin, který také způsobuje otravu měkkýši.
Informace o alergiích
Lidé mohou onemocnět z konzumace korýšů také kvůli alergiím. Předpokládá se, že asi 2 % dospělých osob trpí potravinovými alergiemi, přičemž alergie na korýše a měkkýše patří mezi nejčastější. Reakce se liší, ale bývají spíše závažné. V lékařských časopisech se objevují zprávy o případech, kdy korýši způsobili anafylaktický šok a dokonce i malý počet úmrtí. Někteří lidé jsou alergičtí na krevety a další na korýše, ale ne na měkkýše a naopak. Existuje však i značné překrývání. Z praktického hlediska se lidem, kteří jsou alergičtí na jeden druh měkkýšů, obvykle říká, aby se vyhýbali všem.
Zdroj: Harvard Medical School, 2022; Wikipedia; Wiky
prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, 2.8.2022
Zdroj: SZÚ
Foto: Shutterstock