JRC: Společné výzkumné středisko Evropské komise
Přehled výzkumných aktivit JRC zaměřených na potraviny a zemědělství.
JRC (Joint Research Centre) představuje jedno z generálních ředitelství Evropské komise. Mezi klíčové oblasti zájmu JRC patří mimo jiných i problematika “Potraviny, chemické produkty a zdraví”.
Existuje 11 prioritních oblastí, na které se JRC zaměřuje. Problematika potravin a krmiv je zahrnuta v těchto prioritách JRC:
1.1 Potravinový řetězec
1.1.1 Bezpečnost a kvalita potravin a krmiv
– Bezpečnost potravin a kontrola kvality
– Biologická bezpečnost potravin; patogeny včetně TSE
– Bezpečnost krmiv a referenční laboratoř Společenství pro autorizaci aditiv určených do krmiv
– Certifikované referenční materiály pro bezpečnost a kvalitu potravin
1.1.2 Potravinový řetězec: od zemědělství po ochranu spotřebitele
– Předpovídání výtěžnosti plodin a odhady produkce
– Vysledování hospodářských zvířat
– Udržitelné zemědělství
1.2 Biotechnologie
1.2.1 GMO v potravinách, krmivech, semenech a životním prostředí
– Podpora S/T pro implementaci legislativy týkající se GMO
– Referenční laboratoř Společenství (SRL) pro GM potraviny a krmiva
– Certifikované referenční materiály (CRMs) GMO a bioanalýza
K dalším prioritám řešeným v JRC, které mohou souviset s bezpečností v rámci potravinového řetězce, patří:
1.3 Bezpečnost chemikálií
1.4 Příspěvek ke zdraví
2.1 Ochrana životního prostředí v Evropě (např. IPPC)
2.2 Globální změna (např. skleníkové plyny)
2.3 Energie (např. energie z obnovitelných zdrojů, systémy pro alternativní paliva–SYSAF)
4.1 Záměry v oblasti technologie (např. technologie v agro-potravinářském sektoru)
Příloha : Pracovní program JRC [pdf ; 705871 bytů]