Bezpečnost potravin

Jednoduché a rychlé stanovení Salmonella enteritidis v syrových vejcích

Vydáno: 8. 11. 2003
Autor:

V USA vyvinuli laterální průtokovou testovací soupravu a zdokonalili metodu extrakce antigenu. Nový postup je vhodný pro sérovar D1 Salmonella, například SE.

Výzkum prováděný v Úřadu pro kontrolu potravin a léků v USA (FDA) a Americkým ministerstvem zemědělství (USDA) vedl k vývoji laterální průtokové testovací soupravy, která by mohla představovat jednoduchý, rychlý a nenákladný postup stanovení D1 serovaru u mikroorganismů z rodu Salmonella, např. Salmonella enteritidis (SE) v syrových vejcích. Laterální průtokové zařízení, které bylo ve studii použito, vyrobila firma Neogen, Lansing, MI. Dále byla vyvinuta nová metoda extrakce antigenu, která vedla k tomu, že se detekční limit testovací soupravy zvýšil desetinásobně. Detekce SE byla 100 %, pokud se syrová vejce inokulovala 10 buňkami SE v 1 ml vajec a inkubovala při poměru 1:10 v BPW (buffered peptone water) nebo TBG (tetrathionate brilliant green) bujónu po dobu 24 hodin při teplotě 37 °C.
International Journal of Food Microbiology 87, 2003, č. 1–2, s. 139–144