Bezpečnost potravin

Jedno vejce denně

Vydáno: 1. 11. 2002
Autor:

Vejce jsou vhodným zdrojem proteinu a esenciálních vitaminů, s relativně nízkou energetickou hodnotou. Převážná většina populace může bez obav konzumovat jedno vejce denně.

Britská rada pro zpracování vajec (BEIC) se snaží přesvědčovat spotřebitele ve Velké Británii, aby zapomněli na „staré babské povídačky“ o vejcích a věnovali pozornost stále se zvyšujícímu počtu důkazů o příznivých zdravotních účincích této potraviny. Průzkum prováděný BEIC prokázal, že téměř polovina britských konzumentů stále ještě věří, že by neměli sníst týdně více než tři vejce, a že 42 % spotřebitelů je přesvědčeno, že vejce působí zácpu. Výsledky více než 220 experimentálních studií prováděných v rozmezí 25 let, kterých se zúčastnilo přes 8 000 mužů a žen však nezvratně dokazují, že hlavním faktorem přispívajícím ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi u populace jako celku jsou nasycené tuky v naší stravě a ne potravní cholesterol. BEIC rovněž cituje údaje z další zprávy, v rámci které bylo sledováno více než 100 000 mužů a žen v USA starších 14 let, které ukazují, že je velmi nepravděpodobné, aby konzumace jednoho vejce denně měla u zdravých osob negativní účinky na riziko koronárních srdečních onemocnění. Na tyto informace reagovala americká Společnost pro choroby srdce oznámením, že většina lidí může jíst jedno vejce denně. Britská veřejnost se ale k těmto poznatkům staví velmi váhavě, přičemž nemalý podíl na tom má i řada zdravotních profesionálů, kteří, pokud se týká vajec, setrvávají stále na svých „nemoderních“ názorech. BEIC prováděla šetření mezi dietními sestrami, nutricionisty a sociálními pracovnicemi, z kterého vyplynulo, že jeden ze tří odborníků se rovněž domnívá, že vejce působí zácpu. Tento mýtus má zřejmě původ v kulinárním termínu  „vázat/spojovat“, kterým se v receptech popisuje, jak se vejce mohou používat ke vzájemnému spojování jednotlivých ingrediencí. Více než polovina populace mýtům o škodlivosti vajec stále věří. Vejce jsou ale vzhledem ke značnému obsahu proteinu a esenciálních vitaminů velmi výživná a mají relativně nízkou energetickou hodnotu (76 kcal na středně velké vejce). Převážná většina populace může bez problému sníst denně jedno vejce bez jakýchkoliv negativních dopadů. V současné době zkonzumují Britové asi 10 mld. vajec ročně, přičemž více než 80 % prodávaných vajec nese značku Lva, která garantuje, že vejce pocházejí od britských slepic očkovaných proti salmonele. Současně jsou vejce označena datem spotřeby. V posledních třech letech bylo zkontrolováno nezávislými laboratořemi více než 200 000 vajec, z nichž žádné nebylo kontaminováno salmonelou.
Průzkum prováděný mezi 100 000 spotřebiteli nad 15 let rovněž ukázal, že nejoblíbenější formou konzumace jsou míchaná vejce, na druhém místě  jsou volská oka, dále pak vaječné omelety a ztracená vejce. V rámci prosazování vyšší spotřeby vajec BEIC přišla s prototypem nové „sedmivaječné“ krabičky, kde každá přihrádka je označena názvem jednoho dne v týdnu, která bude v nejbližší době experimentálně uvedena do prodeje v řetězci supermarketů Waitrose.
http://www.britegg.co.uk/