Bezpečnost potravin

Jedlý olej se zdravotními účinky

Vydáno: 13. 12. 2002
Autor:

Nový olej na vaření, uvedený na trh společností ADM Kao, vhodný jako součást redukčních diet, se vyrábí patentovaným postupem ze směsi sójového a řepkového oleje.

Společnost Archer Daniels Midland (ADM) uvedla na americký trh nový olej na vaření, který napomáhá v boji proti obezitě. Olej nazvaný Enova, který je směsí sójového a řepkového (kanola) oleje již byl s úspěchem odzkoušen v Japonsku. Jedná se o zcela nový typ oleje, výhradně určený na vaření, který může Američanům pomoci udržet si odpovídající, zdravou tělesnou hmotnost. Výrobek, který získal v roce 2000 status GRAS, se bude prodávat prostřednictvím společného podniku ADM Kao, který byl vytvořen počátkem roku 2001 společnostmi ADM a japonskou Kao Corp. Olej Enova byl vyvinut v Japonsku společností Kao a uveden zde na trh v roce 1999 pod názvem Econa –zdravý olej na vaření. Enova  se vyrábí patentovaným postupem, kterým se zvyšuje koncentrace diacyloglycerolu (DAG), což je přírodně se vyskytující komponenta všech rostlinných olejů. Přestože olej Enova  obsahuje stejné množství energie a tuku jako konvenční oleje, je metabolizován jiným způsobem. Díky chemické struktuře oleje se ho v těle více přímo spaluje než ukládá ve formě tělesného tuku. V jednom z posledních čísel amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition byly publikovány výsledky výzkumu, prováděného  Centrcm pro klinický výzkum v Chicagu, které ukázaly, že po 24 týdnech, kdy účastníci dostávali ve stravě s upraveným energetickým obsahem olej Enova, se jejich hmotnost snížila v průměru o 3,6 % a množství tělesného tuku o 8,3 %. Olej Enova se bude prodávat v ca 3/4 litrových lahvích nejprve v Chicagu a Atlantě, a to od počátku roku 2003. Společnost ADM Kao spolupracuje s americkými společnostmi na vývoji řady potravinářských výrobků s olejem Enova, včetně salátových dresinků, margarinu a majonéz.
http://www.enovaoil.com/