Jak zacházet s potravinami po povodních
povodeň 2002, informace hlavního hygienika, riziková voda, ověření studní, likvidovat potraviny kontaktované záplavovou vodou
Webové stránky Ministerstva zdravotnictví nabízejí od 22.8.2002 rady hlavního hygienika ČR Michaela Víta, jak udržet hygienu a neohrozit své zdraví po záplavách, které minulý týden postihly naší republiku. Především je nutné pečlivého a častého mytí rukou, zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, než se dotýkáte obličeje, před a samozřejmě po použití WC. Lidé by měli pít jen vodu, jejíž zdravotní nezávadnost byla ověřena. Domácnosti, které mají vlastní studny, by si měly nechat udělat chemický a bakteriologický rozbor vody, a to i v případě, že jejich studna nebyla zatopena. Zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, je nutné považovat za zdravotně závadné, plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, lze využívat až po hygienické kontrole, nejdříve tři týdny po konci záplav. Lidé by neměli jíst potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem, s výjimkou konzerv, které ale musejí být před použitím očištěny a dezinfikovány. Chlazené a mražené potraviny, které roztály, je nutno zlikvidovat, stejně jako potraviny v papírovém obalu, sáčková balení koření, čaje a kávy, mouku, obiloviny, cukr, a to i když vypadají neporušeně. V případě prvních příznaků onemocnění, jako jsou teploty, bolení břicha a průjem, je nejlépe ihned kontaktovat svého lékaře. Důležité je nepodceňovat počáteční lehké příznaky.
E-mail noviny Zdravotnické listy, č. 16/02, 26.8. až 9.9. 2002