Jak se vyznat v tučných sýrech
Vydáno: 29. 9. 2008
Autor: bodokova1
Rady pro spotřebitele.
Tuk v sušině (t. v s.)
Udaná vysoká hodnota naznačuje, kolik procent tuku obsahuje sýr úplně zbavený vody. Hodnoty se udávají tímto způsobem, protože obsah sušiny je to jediné, co zůstává v sýru konstantní. Obsah vody, a tím i váha se časem snižují. Absolutní obsah tuku je naproti tomu vztažen k celkové váze sýru a je o hodně nižší než obsah tuku v sušině. Tvaroh s obsahem 40 % t. v s. má například jen 12 % tuku absolutního. Čtěte proto pozorně etikety. Často bývá vedle údaje o procentech tuku v sušině také údaj o tuku absolutním.
Stupně podle obsahu tuku
Pro zákazníky bývá skutečně matoucí, když je na balení uveden pouze stupeň tučnosti. Co si například představit pod slovem „plnotučný“? Není to tak složité, protože stupňů tučnosti existuje u sýrů jen 7. Vysokotučné sýry mají obsah tuku v sušině nad 60 %. Smetanové 50 – 60 %. Plnotučné 45 – 50 %. Tučné 40 – 45 %. Třičtvrtětučné 30 – 40 %. Polotučné 20 – 30 %. Odtučněné mají obsah tuku v sušině do 10 %.
Zjednodušený vzorec, jak zacházet s tukem
Za pomoci jednoduchého vzorce lze zhruba odhadnout, kolik tzv. absolutního tuku sýr skutečně obsahuje.
1. U čerstvého sýra vydělte údaj o tuku v s. třemi.
2. U měkkého a krájeného sýra jako je camembert nebo eidam můžete obsah tuku vydělit dvěma.
3. U tvrdých sýrů činí podíl absolutního tuku asi dvě třetiny z hodnoty tuku v sušině.
Pomoci může také tabulka:
Druh sýru Obsah tuku v sušině Absolutní obsah tuku
Brie 50 27,9
Camembert 30 13,5
Camembert 60 34
Eidam 30 16,2
Eidam 45 28,3
Ementál 45 31,2
Parmazán 37 25,8
Tvaroh odtučněný 0,3
Tvaroh 40 11,4
Zdroj: SOS – novinky.spotrebitele.info/časopis Versicherung