Bezpečnost potravin

Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“

Vydáno: 1. 6. 2018
Autor: Akademie kvality

Informace Státního zemědělského intervenčního fondu v rámci projektu "Akademie kvality".


Foto: Shutterstock

Jahody jsou sezónní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové.

„Sezóna těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat do cca 24 hodin,“ upřesňuje Milan Hanč z Jahodáren Vraňany.

Mimo sezónu se pěstují tzv. stáleplodící. Ty ovšem nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.

Další zajímavosti o jahodách si přečtete celý červenec zde na webu Akademie kvality. V průběhu celého léta se dozvíte ještě o rajčatech a v září o jablkách. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa nebo Regionální potravina.

 

V této sérii si můžete přečíst

 

Zdroj: Akademie kvality