Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
Informace Státního zemědělského intervenčního fondu v rámci projektu "Akademie kvality".
Foto: Shutterstock
Jahody jsou sezónní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové.
„Sezóna těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat do cca 24 hodin,“ upřesňuje Milan Hanč z Jahodáren Vraňany.
Mimo sezónu se pěstují tzv. stáleplodící. Ty ovšem nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.
Další zajímavosti o jahodách si přečtete celý červenec zde na webu Akademie kvality. V průběhu celého léta se dozvíte ještě o rajčatech a v září o jablkách. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa nebo Regionální potravina.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- 10 nejběžnějších potravin na pranýři: ovoce a zelenina
Zdroj: Akademie kvality