Bezpečnost potravin

Irským spotřebitelům nadále doporučovány fortifikované cereálie

Vydáno: 29. 8. 2004
Autor:

Irský Úřad pro bezpečnost potravin doporučuje spotřebitelům i nadále zařazovat fortifikované cereálie a snacky jako součást zdravé, vyvážené stravy.

Irský Úřad pro podporu bezpečnosti potravin (safefood) reagoval na nedávný zákaz prodeje některých fortifikovaných cereálií a snacků společnosti Kellogg’s doporučením spotřebitelům, zařazovat i nadále fortifikované přesnídávkové cereálie do zdravé, vyvážené stravy. V prohlášení safefood se uvádí, že šetření, týkající se stravování irské populace ukázalo, že u značné části dospělé populace v Irsku je riziko nedostatečného příjmu vitaminů a minerálních látek. Fortifikované cereálie jsou důležitým zdrojem přispívajícím ke zvýšení hladiny vitaminů a minerálních látek ve stravě a je velmi nepravděpodobné, že by jejich konzumací mohly být překročeny bezpečné limity. V prohlášení safefood se uvádí, že dánský zákaz vychází z údajů průzkumu zaměřeného na vysoký příjem vitaminů a minerálních látek ze suplementů a běžné stravy dánské populace, kde více než polovina dospělých Dánů a 70 % dětí pravidelně užívá vitaminové a minerální suplementy. V případě, že safefood získá od dánských úřadů další podstatné informace o této problematice bude o nich irskou veřejnost informovat. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com