Internetové symposium o potravinových alergenech
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.).
Na internetové adrese www.food-allergens.de lze získat informace o potravinových alergenech, a to prostřednictvím symposia, které probíhá od r. 1999. V rámci tohoto symposia je vydáván on-line časopis International Symposium on Food Allergens (ISSN 1437–0573), který je volně k dispozici.
V odkazech (Links) lze nalézt přehledně uspořádané kontakty na velké množství pracovišť zabývajících se obecně alergiemi a intolerancemi včetně těch, které souvisejí s potravinami. Níže jsou uvedeny www-stránky, které poskytují nejvíce informací o potravinové alergii a intoleranci.
1) Všeobecné informace o potravinové alergii a intoleranci (National Institutes of Health: National Institute of Allergy and Infectious Diseases).
Na tomto odkazu lze nalézt tyto informace:
– jak probíhají alergické reakce,
– běžné potravinové alergie,
– křížové reakce,
– diagnóza,
– potravinová alergie vyvolané sportováním,
– léčba,
– kojenci a děti,
– různá sporná témata,
– kontakty na řadu pracovišť zabývajících se alergiemi.
2) Specifické alergie: Alergie na potraviny mořského původu (Institute of Food Technologists).
3) Alergie na mléko a intolerance laktózy (privátní stránka).
4) Alergenita geneticky modifikovaných organismů (GMO): informace FAO/WHO o potravinách získávaných moderní biotechnologií.
5) Dobrá výrobní praxe: uvádění potravinových alergenů na výrobcích (Michigan State University).
6) Názvosloví alergenů (WHO/International Union of Immunological Societies, IUIS)
– názvosloví,
– oficiální seznam alergenů ,
– seznam isoalergenů .
7) Databáze:
– All Allergy Net: informace o astma, alergii a intoleranci,
– Databáze sekvencí alergenů .
8) Organizace zabývající se potravinovými alergiemi a intolerancemi:
– Allergy Society of South Afrika (ALLSA) :
přehledně uspořádané informace o jednotlivých potravinářských komoditách obsahujících alergeny,
– Food Allergy and Anaphylaxis Network (FAAN):
informace o osmi hlavních potravinách, které se podílejí z 90 % na potravinových alergiích.
Výše uvedené je výtahem z kontaktů uvedených na www.food-allergens.de/links/