Integrovaný systém produkce zeleniny (IPZ)
Vydáno: 1. 7. 2010
Autor:
Zeleninu z IPZ spotřebitelé poznají podle loga, kterým je označena.
Zelinářská unie Čech a Moravy o.s. (ZUČM) vydala Pravidla pro integronavý systém produkce zeleniny (viz příloha). Uvedená pravidla zahrnují definici a charakteristiku IPZ:
* IPZ je produkce zeleniny vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin, prosazuje snížení rizika přehnojování půdy, racionálnější využívání živin.
* Základem IPZ je systém integrované ochrany vůči škodlivým organismům. Strategie řízení
ochrany rostlin vychází z nejnovějších poznatků vědy a musí zahrnovat jak preventivní opatření, tak i opatření přímé selektivní a cílené ochrany podle obecných zásad.
Pravidla pro IPZ jsou přísnější než u konvenčních zemědělců, ale ne tak přísná jako pro farmáře, kteří praktikují ekologický způsob hospodaření. V obchodech zákazníci zeleninu rozeznají podle zeleno-oranžového loga s popisem "Kontrolovaná zelenina z integrované produkce".
Použití loga IPZ by mělo napomoci ke zvýšení odbytu zeleniny pěstované v tuzemsku, viz příspěvek, který uveřejnil dne 30.6.2010 zpravodajský server iDNES.cz pod názvem Čeští pěstitelé jdou proti dovozu zeleninou s razítkem.
Příloha: ZUČM: Pravidla pro integronavý systém produkce zeleniny (pdf, 502 kB, 21 stran)
Zdroj: ZUCM.cz, iDNES.cz
QualityLowInputFood (výzkumný projekt 6. rámcového programu V&V v EU)
Výzkumné projekty EU se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin
Zlepšování udržitelnosti systému ekologické produkce potravin a systému produkce s nízkými vstupy
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na ekologické zemědělství
ENDURE: výzkumný projekt EU zaměřený na diverzifikaci ochrany plodin
Souhrn výsledků studií o biopotravinách
Jsou pro nás biopotraviny lepší?
Biozelenina obsahuje výrazně více zdraví prospěšných látek než konvenční zelenina
Mají biopotraviny skutečně vyšší výživovou hodnotu než konvenční potraviny?
Zlepšování udržitelnosti systému ekologické produkce potravin a systému produkce s nízkými vstupy
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na ekologické zemědělství
ENDURE: výzkumný projekt EU zaměřený na diverzifikaci ochrany plodin
Souhrn výsledků studií o biopotravinách
Jsou pro nás biopotraviny lepší?
Biozelenina obsahuje výrazně více zdraví prospěšných látek než konvenční zelenina
Mají biopotraviny skutečně vyšší výživovou hodnotu než konvenční potraviny?