Bezpečnost potravin

Inspekce zakázala rýžové nudle s hliníkem

Vydáno: 27. 11. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 27.11.2009.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej vietnamských instantních nudlí. Laboratorní rozbory totiž prokázaly, že tyto nudle obsahují množství hliníku, jež překračuje limit, který pro obdobné druhy těstovin stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Konkrétně se jednalo o výrobek následujícího jména a šarže:
 
Instantní rýžové nudle široké
(balení 200g, datum minimální trvanlivosti 02.05.11, datum výroby 03.05.09)
 
Uvedené nudle z Vietnamu do České republiky dovezla společnost Thusfood s.r.o., a to v množství deset tisíc kusů. Ačkoliv nudle nepředstavují pro spotřebitele akutní zdravotní riziko, inspekce zakázala jejich další prodej. Z obchodní sítě bylo posléze staženo 1630 kusů této potraviny.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
27. 11. 2009