Bezpečnost potravin

Inspekce varuje před želé bonbony s konjacem, které mohou udusit

Vydáno: 18. 6. 2004
Autor:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před želé bonbony, které obsahují přídavnou látku konjac. Pravděpodobně po požití těchto špatně rozpustných cukrovinek se v minulých letech zadusilo několik dětí ve Velké Británii, Austrálii a USA.

Evropská komise proto již v roce 2002 zakázala prodej bonbonů v zemích EU. „Inspekce zjistila, že se na českém trhu mohou nebezpečné želé bonbony vyskytovat,“ řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Želé bonbony s konjacem jsou většinou v prodeji jednotlivě a velmi často jim chybí řádné označení, a to i v českém jazyce. Mohou být nabízeny jako cukrovinky v podobě košíčků označených „mini-jelly“ nebo „mini-cups“ s příchutí různého ovoce. Bonbony se vyrábí i ve velikosti a tvaru, který je podobný samostatně baleným pohárkům se smetanou do kávy (coffee creamer). Konjac se narozdíl od želatiny v ústech špatně rozpouští a tvar a velikost rosolovitých bonbonů může lehce ucpat krk, vysvětlila mluvčí. Podle zásady předběžné opatrnosti varovala SZPI před pochutinou už před dvěma lety, ale tehdy na českém trhu bonbony nenašla. Přídatná látka s označením E 425, známá jako conjac, konjac, konjac gum, yam flour nebo glucomannan se používá zejména v asijských zemích jako zahušťovadlo při výrobě některých druhů potravin. Zákaz Evropské komise se přitom vztahuje pouze na želé bonbony a to bez ohledu na jejich tvar. „Inspekce zajistila již několik případů cukrovinek v obchodní síti a jejich uvádění do oběhu na místě zakázala,“ uzavřela Kolejková.

ČTK 17.6.