Bezpečnost potravin

Inspekce uzavřela Konzum pro výskyt hlodavců

Vydáno: 7. 4. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 4. 4. 2014.

Z důvodu závažného porušení hygienických předpisů uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prodejnu potravin „KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí“ v obci Vraclav č. p. 105. Při dnešní kontrole zde SZPI ve skladu provozovny zjistila přítomnost tří mrtvých hlodavců, dále myší trus přímo na prodejní ploše i v zázemí a vyřazené pečivo se stopami myšího požeru. V prodejně také inspekce zjistila nečistoty a ve skladu i vyřazené pečivo napadené plísní. Vzhledem k tomu, že v provozovně nebyly zajištěny dostatečné hygienické podmínky pro uvádění potravin na trh a nebyly zde zavedeny účinné postupy pro regulaci škůdců, SZPI prostřednictvím uloženého opatření nařídila provozovnu neprodleně uzavřít. Dále inspekce provozovateli uložila, aby provedl důkladnou sanitaci a deratizaci provozovny, celkový úklid a odstranil potraviny napadené plísní.
Až do splnění uložených opatření, což inspekce prověří opakovanou kontrolou, zůstane prodejna uzavřena. S provozovatelem SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI