Bezpečnost potravin

Inspekce: Lidé odkázaní na potraviny bez lepku nemusejí mít strach

Vydáno: 14. 9. 2003
Autor:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nezjistila ani v další etapě kontrol žádný vzorek nebezpečný pro skupinu lidí s bezlepkovou dietou.

Lidé, kteří jsou odkázáni na potraviny bez lepku, se zřejmě nemusejí obávat, že by se v obchodech setkali s výrobky, jež by lepek skrytě obsahovaly. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž nezjistila ani v další etapě kontrol žádný vzorek nebezpečný pro tuto skupinu lidí. V některých poživatinách se přitom může lepek skrytě vyskytovat. „Jde o mouku nebo strouhanku na zahuštění a výrobce ji neuvede ve složení,“ řekla ČTK mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Ani jeden ze šestnácti kontrolovaných vzorků však lepek neobsahoval. Inspekce provádí laboratorní analýzy již od začátku léta a hodlá tímto způsobem zmapovat co nejširší potravinovou skupinu. Prověřené výrobky inspekce zveřejnila na svých internetových stránkách. Mluvčí dále uvedla, že inspektoři kvůli pokračující diskuzi o možné kontaminaci půd a potravin v Lysé nad Labem odebrali nyní několik vzorků ovoce, zeleniny a brambor z okolí tamní spalovny odpadů. „Analýzy akreditované laboratoře Státního veterinárního ústavu v Jihlavě ani v jednom případě nepotvrdily nadlimitní množství polyaromatických uhlovodíků (PCB) nebo chlorovaných pesticidů,“ prohlásila Kolejková. Vzorky raných brambor, rajčat, mrkve, papriky a jablek z Lysé nad Labem pocházely ze soukromých zahrádek. Protože nešlo o plodiny, které skončily na trhu, inspektoři odebírali vzorky vždy se souhlasem majitelů, uzavřela mluvčí inspekce.
11. 9. 2003