Bezpečnost potravin

Inspekce EU od pondělí zamíří do závodů v dalších pěti krajích

Vydáno: 25. 1. 2004
Autor:

Podle šéfa Městské veterinární správy v Praze Antonína Kozáka jsou inspektoři velmi důslední. Cílem je prověřit stav potravinářských provozů, provést vyhodnocení a připravit zprávu pro EK.

PRAHA 23. ledna (ČTK) – Do dalších pěti krajů České republiky zamíří příští týden inspektoři Evropské unie, kteří od pondělka prověřují plnění hygienických a veterinárních směrnic u zpracovatelů živočišných produktů. Dosud pracovali ve dvou týmech, které měly za cíl Prahu a Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Příští týden se jejich skupina rozšíří a
týmy budou tři, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
První tým bude působit ve Středočeském kraji, kde plánuje navštívit v devíti závodech asi 30 provozů. Druhý tým zamíří do Plzeňského a Jihočeského kraje. Plán, které podniky navštíví, hodlá stanovit až na místě. Obecně se tyto dvě skupiny zaměří na zpracování červeného masa, mléka a zvěřiny. Třetí skupina chce v Pardubickém kraji a na Vysočině prověřit závody zpracovávající drůbež, ryby a vejce.
V tomto týdnu měly dva inspekční týmy navštívit kolem 42 provozů v 16 závodech. „Byly zjištěny drobné závady, ale bylo by nelogické, kdyby inspektoři nezjistili nic. Na druhé straně byly i závody výborné,“ uvedl Duben.
Podle šéfa Městské veterinární správy v Praze Antonína Kozáka jsou inspektoři velmi důslední. Například prohlídce pražské firmy Kliment věnovali v úterý téměř osm hodin.
Mise z Bruselu zahájila svou práci v ČR v pondělí a skončit má 30. ledna. Cílem je prověřit stav potravinářských provozů, provést vyhodnocení a připravit zprávu pro Evropskou komisi.
Veterinární správa předminulý týden komisi sdělila, že z celkem 4200 hodnocených potravinářských provozů uzavřela do konce loňského roku 505, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Později se podařilo pěti provozům podmínky splnit a schválení nakonec získat, takže počet uzavřených je kolem 500.
dmr nol (mik)