Bezpečnost potravin

Inspekce doporučuje lidem v horku obezřetnost při nákupu potravin

Vydáno: 9. 8. 2003
Autor:

Velkou obezřetnost při nákupu potravin doporučuje při nynějším horkém počasí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Opatrnost umožní lidem vyhnout se alimentárním nemocem, jako jsou salmonelóza nebo listerióza, po případném nákupu závadných potravin.

„Teplo a vlhkost jsou skvělé podmínky pro růst mikroorganismů,“ řekla ČTK Pavla Burešová z oddělení vnější komunikace SZPI. SZPI nyní doporučuje zejména nakupovat pouze takové množství a takové druhy potravin, které lze zkonzumovat do vyznačeného data spotřeby na obale či které lze doma uložit podle doporučení na obale. Pokud je to možné, měly by hospodyňky používat při nákupech termotašky. Rychle se kazící potraviny je nutno dopravit co nejdříve domů a vzápětí také zkonzumovat. Inspekce rovněž varuje před nákupy potravin s prošlým datem použitelnosti, s porušeným obalem, nečerstvým vzhledem, zjevnými povrchovými vadami jako plíseň nebo hniloba či potraviny rozteklé a znovu zmražené. Mléčné, masné i rybí výrobky, lahůdky a rovněž zákusky musí být v prodejnách umístěny v chladícím boxu. Prodavač zmrzliny, zákusků, lahůdek či masných výrobků musí také používat vhodné podávací náčiní. „Vyplatí se věnovat pozornost celkové čistotě prodejny a také prodavačů,“ zdůraznila Burešová. Neuškodí ani obezřetnost při nákupu potravin v rámci „akcí“ s kontrolou skladovacích podmínek. Ochucené minerální a stolní vody musí být například chráněny před přímým slunečním světlem. SZPI varuje také před nákupy nahnilé nebo plesnivé zeleniny a výkrojů, které je navíc zakázáno prodávat. V žádném případě se nesmí znovu zmrazovat ani rozteklé a rozpuštěné potraviny. Potraviny jsou podle Burešové pro mikroby vynikající živnou půdou a velká vedra představují zvýšené riziko rychlejší zkázy mnoha druhů poživatin. Inspektoři však zatím žádné výjimečné případy výskytu nebezpečných mikroorganismů nezjistili. „Zdá se, že výrobci a prodejci jsou ukázněnější a spotřebitelé poučenější i dbalí hygieny,“ uzavřela.
Jiří Macík bm (old)
7. 8. 2003