Bezpečnost potravin

Inovace sortimentu bezlepkových mouk a sójových olejů

Vydáno: 19. 8. 2009
Autor:

Všestranné použití má bezlepková mouka z amarantu, čiroku a dalších prastarých zrnin a tapiokového škrobu.

V rámci pravidelného výročního setkání IFT + Food Expo (Institute of Food Technologists) konaného 6. – 10. června 2009 v Anaheimu (v Kalifornii) byly představeny nově vyvinuté mouky a  sojový olej s vysokým podílem kyseliny olejové.
Společnost Con Agra Mills, (Omaha), vyvinula  univerzální vícezrnnou bezlepkovou mouku označovanou „Eagle Mills  All-Purpose Flour  z prapůvodních zrnin (laskavec – amarant, merlík, čirok, proso a africké traviny – miličkaEragrostis tef) a tapiokového škrobu. Tuto výživově velice hodnotnou mouku lze všestranně použít – k přípravě plochých chlebů, tortil, muffin, snacků, k obalování a na extrudované výrobky. Bezlepková mouka patří k výrobků, jejichž spotřeba se výrazně zvyšuje (v USA od r. 2004 do r. 2008 o 28 %), takže obrat v r. 2008 již dosáhl 1,6 mld. USD.
Dalším novým výrobkem Con Agra Mills je speciální mouka “Mumbai Gold Fresch Chaki Atta“ z vybrané pšenice durum pro výrobu tradičního indiánského plochého chleba,  o nějž v posledních létech také výrazně vzrostl zájem.
Bezlepkovou mouku (z kukuřice, tapioky a rýže) představil i National Strarch Food Innovation  (N. J.). Mouka je vhodná na jemné pečivo, mufiny a koláče.
Zájem vzbuzuje sojový olej PlenishTM od firmy Pioneer Hi-Bred (skupina DuPont) s vysokým obsahem kyseliny olejové (80 %), nízkým obsahem nasycených tuků a o 40 % sníženým obsahem kyseliny palmitové. K výrobě oleje  je využita zvláštní odrůda, získaná speciálním postupem (Accelerated Yield Technology -AYT™).  Olej obsahuje o 75 % méně nasycených tuků než palmový olej. Firma Pioneer zkompletovala dokumentaci již v prosinci 2006, USDA zatím prověřuje zvláštnosti oleje.
Asociace Wild blueberry Association of North America zavedla nové logo s heslem „Antioxidant Rich Wild Blueberries: Premium by nature“, kterým na Food Expo zahajila marketingovou kampaň ve prospěch výrobků z borůvek. Argumentem je důraz na obsah antioxidantů a na přírodní původ.
Příští Food Expo pořádané IFT se koná 17. – 21. července 2010.

Milling and Baking News, 88, 2009, č. 9, s. 40