Bezpečnost potravin

Informační prospekt FSA o barvivu Sudan I v chilli koření

Vydáno: 21. 9. 2003
Autor:

Potenciálně karcinogenní červené barvivo Sudan I bylo zjištěno ve čtyřech druzích značkového koření Favourit, pouze ale v šaržích s vyznačenou trvanlivostí od května do září 2005.

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) vydal informační prospekt o barvivu Sudan I obsaženém v chilli koření importovaném z Indie. Publikace poskytuje informace určené především výrobcům potravin, a týkající se nedávného zjištění nepovoleného červeného barviva Sudan I, které je potenciálním karcinogenem, v prášku z chilli papriček. Dokument FSA obsahuje seznam dodavatelů z Indie, kteří se podíleli na exportu kontaminovaného chilli koření, podrobnosti o relevantní legislativě EU, informace o obsahu a postupu metod analýzy pro barvivo Sudan I v chilli, a doporučení nejvhodnějšího nakládání s kontaminovaným produktem. Nejnovější upozornění na výskyt barviva Sudan I pochází od  severoirského Úřadu pro potravinové standardy (FSANI). Úřad vydal varování před rizikem z potravin pro čtyři druhy značkového koření Favourit, baleného firmou Martin Foods, Belfast, BT15 2GG. Jedná se o výrobky:
* Favourit Madras Curry prášek, 50g
* Favourit Aromatic Spicy a Hot Madras Curry prášek, 500g
* Favourit Chilli prášek, 50g
* Favourit Quality Fine Ground Hot Chilli prášek, 500g
Pětisetgramové výrobky jsou baleny v bílých vaničkách s červeným víčkem, padesátigramové v průhledných vaničkách s červeným víčkem. Jedná se pouze o šarže s deklarovanou trvanlivostí od května do září 2005. Inkriminované výrobky by měli spotřebitelé zlikvidovat, nebo vrátit prodejci.
http://www.foodsafetytoday.com