Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek I pojízdné prodejny musejí splnit předpisy! do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

I pojízdné prodejny musejí splnit předpisy!

Vydáno: 20.5.2013
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 17. 5. 2013.

Při veterinárních kontrolách výrobců a prodejců narazí inspektoři i na takový případ, jako na trzích v Praze 9, kdy neměl provozovatel registrovanou pojízdnou prodejnu a ani nebyl s to doložit původ zhruba 25 kg vepřového masa, sádla a sádla se škvarky. Dotyčný okamžitě musel ukončit prodej.
S prokázáním původu zboží měl problém prodejce 18 kg sýrů, másla a brynzy a 2 kg cikánské klobásy v Třinci, či provozovatel pojízdné prodejny z Mohelnice u 400 kg kuřecích produktů. Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
S teplým počasím vzrůstají problémy při zajištění odpovídající teploty nabízených potravin živočišného původu. Bylo tomu tak u stánku na trhu v Opavě, kde nabízeli 15 kg salámu a klobás teplejších než 18 °C, nebo v jiném stánku tamtéž u 8,5 kg mléčných výrobků obdobně teplých (to je 2,5krát více než je přípustné). Ve Stařči na Vysočině nabízeli 10 kg salámů a párků taktéž při neodpovídající teplotě a bez ochrany před povětrnostními vlivy. S pokutou musí počítat i prodejce nechráněného a teplého uzeného masa v Jaroměřicích nad Rokytnou. Tyto případy jsou v horkých dnech varováním pro prodejce, i pro zákazníky, na co si mají dát při nákupu pozor.
Krom toho i by si měli všímat, zda nejsou výrobky nabízeny po datu minimální trvanlivosti. Takovýchto případů veterinární inspektoři nicméně shledávají již méně. Za posledních 14 dní by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Například v Brně bylo nabízeno v jedné prodejně asi 15 kg prošlých uzenin, a v Novém Městě (Moravskoslezský kraj) 6 kg uzeného drůbežího, uzeného laloku a zavináčů (zhruba po dvou kilech).
Stane se, že inspektoři zjistí čas od času i výskyt nebezpečných listerií, jako ve 20 kg světlé tlačenky u výrobce ve Středočeském kraji. V takovém případě je vysloven zákaz prodeje i výroby, dokud se po sanitaci neověří nepřítomnost listerií v prostředí.
O výsledcích veterinárních kontrol se mohou zájemci dozvědět i na zvláštním odkazu „Výsledky kontrol“ na www.svscr.cz. Zde jsou všechny výsledky uváděny do 24 hodin od zjištění ve speciálních mapách. Ode dne spuštění této aplikace minulý pátek tyto stránky navštívilo přes 14 000 zájemců.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021