Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec

Vydáno: 4.6.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Změny ke kterým dochází během stárnutí vajec a jejich dopad na kvalitu, nutriční hodnota a jakost vajec.

Obsah článku „Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“:

Nutriční hodnota vajec
Jakost vajec
Změny vajec během stárnutí
   - Odpařování vody
   - Výška vzduchové bubliny
   - Měrná hmotnost
   - Vyrovnávání osmotického tlaku
   - Změny pH
   - Řídnutí bílku
   - Chemické změny
   - Skořápka
Kvalita vajec a spotřebitel

Závěr:
Vejce jsou vysoce nutričně hodnotnou potravinou. V současné době je podle Food Standards Agency doporučována konzumace 1-2 vajec denně. Při  tomto  množství by se neměl nijak negativně projevit vliv vaječného cholesterolu. Aby byly využity všechny přednosti vajec a zároveň sníženo mikrobiální riziko, měla by se vejce skladovat v chladu (5-7 °C) a suchu, a to co nejdříve po snášce. Při nákupu by měl spotřebitel dbát, aby vejce nebyla špinavá a neměla poškozenou skořápku.

„Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“  Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT, Praha
Výživa a potraviny, 67, 2012, 3, s. 62-64
Objednávka kopie článku


A-Z slovník: "Vejce"

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018