Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2022: 31. 1. – 6. 2. 2022 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
04/02/2022
|
Německo
|
nedeklarovaný alergen oxid siřičitý a nepovolené použití barviva Rhodamine B v nakládané vodnici
|
Polsko
|
04/02/2022
|
Irsko
|
Salmonella Infantis detekovaná v kuřecích stripsech obalovaných
|
|
04/02/2022
|
Francie
|
přítomnost ethylenoxidu v kapslích
|
|
04/02/2022
|
Německo
|
cizí těleso (úlomek kovu) v mražených bramborách solených, bio
|
Dánsko
|
04/02/2022
|
Nizozemsko
|
olovo v práškovém talku (E553b)
|
Nizozemsko
|
02/02/2022
|
Nizozemsko
|
kadmium v avokádu
|
Kolumbie
|
01/02/2022
|
Španělsko
|
detekce ethyldipropylthiokarbamátu (EPTC) v černých olivách
|
Španělsko
|
01/02/2022
|
Maďarsko
|
potenciální alergenní efekt mražené směsi hub
|
|
01/02/2022
|
Nizozemsko
|
rtuť v mečounovi
|
|
01/02/2022
|
Francie
|
extrakt z garcinie (tamarindu) kontaminovaný ethylenoxidem
|
Indie
|
01/02/2022
|
Francie
|
extrakt z garcinie (tamarindu) kontaminovaný ethylenoxidem
|
Indie
|
31/01/2022
|
Nizozemsko
|
nepovolená látka chlorpyrifos v rozinkách
|
Uzbekistán
|
31/01/2022
|
Německo
|
zvýšená hladina kyanidu v mandlích
|
Španělsko
|
|
|
Krmiva
|
|
04/02/2022
|
Belgie
|
Ambrosia v semenech slunečnice
|
Francie
|
02/02/2022
|
Belgie
|
Ambrosia v čiroku
|
Francie
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.