Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 28. týdnu 2020: 6. 7. – 12. 7. 2020 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
10/07/2020
|
Itálie
|
Salmonella enterica ser. Enteritidis (ve 3 z 5 vzorků /25g) a Salmonella enterica ser. Infantis (ve 2 z 5 vzorků /25g) v mražených marinovaných kuřecích řízcích
|
Polsko
|
10/07/2020
|
Rakousko
|
Salmonella skupiny D (přítomnost /25g) v mraženém mase na kebab
|
Polsko, přes Slovensko
|
10/07/2020
|
Belgie
|
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených výrobcích z kuřecího masa
|
Belgie
|
10/07/2020
|
Německo
|
Salmonella (přítomnost /25g) v salámu
|
Itálie
|
09/07/2020
|
Francie
|
Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /10g) v mražených a čerstvých kuřecích křídlech
|
Polsko
|
09/07/2020
|
Polsko
|
Salmonella enterica ser. Enteritidis (ve 3 z 5 vzorků /25g) v chlazeném kuřecím mase
|
Polsko
|
09/07/2020
|
Spojené království
|
hořčice a celer nedeklarované v kari omáčce
|
Japonsko
|
08/07/2020
|
Polsko
|
Salmonella (skupina O:8, ve 3 z 5 vzorků /25g) v chlazených kuřecích řízcích v marinádě
|
Polsko
|
08/07/2020
|
Itálie
|
příliš vysoký počet Escherichia coli (16000 MPN/100g) v živých tapeskách (Ruditapes philippinarum)
|
Itálie
|
06/07/2020
|
Rumunsko
|
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) ve vepřovém salámu
|
Rumunsko
|
06/07/2020
|
Itálie
|
přítomnost laktózy (>1 250 mg/kg - ppm) v bezlaktózovém jogurtu
|
Řecko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.