Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2004
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2004: 26. 4.– 2. 5. 2004 (v češtině).
1) Výrobky, které představují riziko pro spotřebitele a které byly staženy nebo se stahují z prodeje v EU.
2) Informativní hlášení o výrobcích, které představují riziko pro spotřebitele, které se však na trh v EU nedostaly.
Ad 1) Výrobky stahované z prodeje v EU
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
26.4.2004 |
Dánsko |
Salmonella typhimurium DT 104 ve vykostěném vepřovém mase |
Dánsko |
26.4.2004 |
Itálie |
Listeria monocytogenes ve zmrazeném vakuově baleném uzeném lososu |
Německo |
27.4.2004 |
Itálie |
Rtuť v mase mečouna (Xiphias gladius) |
Španělsko |
27.4.2004 |
Řecko |
Barvivo Sudan 1 v sušené červené paprice |
Francie |
27.4.2004 |
Norsko/ESA |
Listeria monocytogenes v měkkém sýru (brie) |
Francie |
28.4.2004 |
Řecko |
Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v chilli |
Indie |
28.4.2004 |
Itálie |
Fekální koliformní bakterie a Escherichia coli ve zmrazených slávkách |
Španělsko |
28.4.2004 |
Nizozemí |
Fumonisiny v kukuřičné mouce |
Itálie |
29.4.2004 |
Lucembursko |
Barvivo Sudan 1 v “harissa” omáčce |
Francie |
29.4.2004 |
Belgie |
Escherichia coli O:157 v hovězím mase (výsek) |
Belgie |
30.4.2004 |
Rakousko |
Salmonella Mbandaka v mletém černém a bílém pepři |
Vietnam |
30.4.2004 |
Irsko |
Trus krys v kešú oříškách |
Singapore |
30.4.2004 |
V. Británie |
Barvivo Sudan 1 ve směsi koření (masala spice) a kořenící směsi pro kuře |
Indie |
30.4.2004 |
V. Británie |
Barvivo Sudan 1 ve směsi koření (tandoori masala mix) |
Pákistán |
30.4.2004 |
V. Británie |
Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v extra hot chilli |
Spojené arabské emiráty |
30.4.2004 |
V. Británie |
Barvivo Sudan 1 v cayenne pepper (chilli paprice) |
Indie |
Ad 2) Informativní hlášení o výrobcích (modrý text se týká krmiv)
Datum |
Ohlásila země |
Důvod hlášení |
Země původu výrobku |
26.4.2004 |
Norsko/ESA |
Salmonella anatum ve zmrazeném vykostěném hovězím mase |
Brazílie |
26.4.2004 |
Francie |
Histamin ve zmrazeném tuňáku žlutoploutvém (Thunnus albacares) |
Jemen |
26.4.2004 |
Portugalsko |
Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v koření kari |
Indie |
26.4.2004 |
V. Británie |
Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v pálivé paprice |
Polsko |
27.4.2004 |
Itálie |
Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce |
Irán |
27.4.2004 |
V. Británie |
Aflatoxiny v burských oříškách |
Argentina |
27.4.2004 |
Itálie |
Vibrio parahaemolyticus ve zmrazených garnátech (Penaeus vannamei) |
Ekvádor |
27.4.2004 |
Itálie |
Salmonella Senftenberg ve zmrazených slávkách (Mytilus chilensis) |
Chile |
27.4.2004 |
Německo |
Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce |
Irán |
27.4.2004 |
Finsko |
Salmonella Senftenberg v sójové mouce |
Nizozemí |
28.4.2004 |
Itálie |
Organoleptické změny a chybějící značení mouky z maky (Lepidium meyenii) |
Peru |
28.4.2004 |
Řecko |
Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce |
Turecko |
28.4.2004 |
Řecko |
Aflatoxiny v jádrech burských oříšků |
Čína |
29.4.2004 |
Řecko |
Aflatoxiny v pistáciových jádrech |
Turecko |
30.4.2004 |
Finsko |
Salmonella Mbandaka v tepelně opracované extrahované sójové mouce |
Nizozemí |
30.4.2004 |
Německo |
Barvivo Sudan 1 ve směsi sedmi koření |
Německo |
30.4.2004 |
Lucembursko |
Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce |
Irán |
30.4.2004 |
Itálie |
Barvivo Sudan 1 v sušené sladké paprice |
Turecko |
30.4.2004 |
Itálie |
Plísně v uzené rybě |
Pobřeží slonoviny |
Oprava hlášení v RASFF z 15. týdne (ohlásilo 8. 4. 2004 Švédsko): pistácie z Libanonu, u nichž byly zjištěny aflatoxiny, nebyly baleny v modifikované, nýbrž v běžné atmosféře.
http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/reports/week18_en.pdf