Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2004

Vydáno: 16. 5. 2004
Autor:

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2004: 26. 4.– 2. 5. 2004 (v češtině).

1) Výrobky, které představují riziko pro spotřebitele a které byly staženy nebo se stahují z prodeje v EU.

2) Informativní hlášení o výrobcích, které představují riziko pro spotřebitele, které se však na trh v EU nedostaly.

 

Ad 1) Výrobky stahované z prodeje v EU

 

 

Datum

Ohlásila

země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

26.4.2004

Dánsko

Salmonella typhimurium DT 104 ve vykostěném vepřovém mase

Dánsko

26.4.2004

Itálie

Listeria monocytogenes ve zmrazeném vakuově baleném uzeném lososu

Německo

27.4.2004

Itálie

Rtuť v mase mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

27.4.2004

Řecko

Barvivo Sudan 1 v sušené červené paprice

Francie

27.4.2004

Norsko/ESA

Listeria monocytogenes v měkkém sýru (brie)

Francie

28.4.2004

Řecko

Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v chilli

Indie

28.4.2004

Itálie

Fekální koliformní bakterie a Escherichia coli ve zmrazených slávkách

Španělsko

28.4.2004

Nizozemí

Fumonisiny v kukuřičné mouce

Itálie

29.4.2004

Lucembursko

Barvivo Sudan 1 v “harissa” omáčce

Francie

29.4.2004

Belgie

Escherichia coli O:157 v hovězím mase (výsek)

Belgie

30.4.2004

Rakousko

Salmonella Mbandaka v mletém černém a bílém pepři

Vietnam

30.4.2004

Irsko

Trus krys v kešú oříškách

Singapore

30.4.2004

V. Británie

Barvivo Sudan 1 ve směsi koření (masala spice) a kořenící směsi pro kuře

Indie

30.4.2004

V. Británie

Barvivo Sudan 1 ve směsi koření (tandoori masala mix)

Pákistán

30.4.2004

V. Británie

Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v extra hot chilli

Spojené arabské emiráty

30.4.2004

V. Británie

Barvivo Sudan 1 v cayenne pepper (chilli paprice)

Indie

 

Ad 2) Informativní hlášení o výrobcích (modrý text se týká krmiv)

 

Datum

Ohlásila země

Důvod hlášení

Země původu výrobku

26.4.2004

Norsko/ESA

Salmonella anatum ve zmrazeném vykostěném hovězím mase

Brazílie

26.4.2004

Francie

Histamin ve zmrazeném tuňáku žlutoploutvém (Thunnus albacares)

Jemen

26.4.2004

Portugalsko

Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v koření kari

Indie

26.4.2004

V. Británie

Barvivo Sudan 1 a Sudan 4 v pálivé paprice

Polsko

27.4.2004

Itálie

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

27.4.2004

V. Británie

Aflatoxiny v burských oříškách

Argentina

27.4.2004

Itálie

Vibrio parahaemolyticus ve zmrazených garnátech (Penaeus vannamei)

Ekvádor

27.4.2004

Itálie

Salmonella Senftenberg ve zmrazených slávkách (Mytilus chilensis)

Chile

27.4.2004

Německo

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

27.4.2004

Finsko

Salmonella Senftenberg v sójové mouce

Nizozemí

28.4.2004

Itálie

Organoleptické změny a chybějící značení mouky z maky (Lepidium meyenii)

Peru

28.4.2004

Řecko

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Turecko

28.4.2004

Řecko

Aflatoxiny v jádrech burských oříšků

Čína

29.4.2004

Řecko

Aflatoxiny v pistáciových jádrech

Turecko

30.4.2004

Finsko

Salmonella Mbandaka v tepelně opracované extrahované sójové mouce

Nizozemí

30.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 1 ve směsi sedmi koření

Německo

30.4.2004

Lucembursko

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

30.4.2004

Itálie

Barvivo Sudan 1 v sušené sladké paprice

Turecko

30.4.2004

Itálie

Plísně v uzené rybě

Pobřeží slonoviny

 

Oprava hlášení v RASFF z 15. týdne (ohlásilo 8. 4. 2004 Švédsko): pistácie z Libanonu, u nichž byly zjištěny aflatoxiny, nebyly baleny v modifikované, nýbrž v běžné atmosféře.

http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/reports/week18_en.pdf